Hlavní obsah

Vlna útoků v Afghánistánu pokračuje, atentát na mešitu má 39 obětí

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 39 mrtvých a 80 zraněných si podle policie vyžádal páteční atentát na mešitu ve městě Gardez na východě Afghánistánu. Šlo už o čtvrtý větší útok spáchaný teto týden. Mají na svědomí skoro sedmdesát mrtvých a dvě desítky unesených.

Foto: Parwiz, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly na místě útoku

Článek

V pátek po obědě zaútočili na šíitskou mešitu ve městě Gardez, které je správním střediskem východoafghánské provincie Paktija, dva atentátníci. Zahájili palbu na hlídku a nejméně jeden z nich se dostal do mešity, kde bylo šest set lidí. Útočník mezi věřící házel granáty a pak se odpálil, uvedl šéf policie v provincii Paktija Ráz Muhammad Mandozai, který také informoval o počtu obětí.

Útočníci údajně byli v ženských šatech a měli burky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Paktija

Původně se uvádělo jen 25 obětí, ale afghánská televize Tolo upozorňovala, že jich může být více. Mezi zraněnými je dvacet dětí

K útoku se, jehož obětí byli chudí šíitští Hazárové a Tádžikové, se zatím nikdo nepřihlásil. Tálibán odpovědnost popřel. Na šíity většinou útočil Islámský stát, považuje je za odpadlíky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kouř stoupá z napadené úřední budovy v Dželalabádu

BBC zmiňuje, že už v úterý bylo zabito patnáct lidí při útoku na úřední budovu v Dželalabádu v provincii Nangarhár, kterou atentátníci načas okupovali, a dalších jedenáct osob zahynulo v provincii Faráh, když autobus najel na nastraženou nálož. Ve stejný den bylo uneseno z vozidel na silnici spojující Kábul a Gardez 22 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám