Hlavní obsah

Tunisko propustilo bin Ládinova strážce vyhoštěného z Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sámí Ajdúdí, bývalý osobní strážce šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, je na svobodě. Tuniské úřady ho propustily z vězení, napsal v pátek server listu Süddeutsche Zeitung s odvoláním na informace mluvčího tuniského antiteroristického úřadu. Proti muži nebylo vzneseno žádné obvinění a tuniský zákon neumožňuje neobviněné držet déle než 15 dnů.

Foto: Profimedia.cz

Policista v Tunisu

Článek

Server Deutsche Welle napsal, že tuniské úřady budou případ nadále vyšetřovat a dotyčný nesmí severoafrickou zemi opustit.

Bodyguard Usámy bin Ládina byl vyhoštěn z Německa 13. července. Případ byl ale dramatický. Muž se vydání z Německa bránil soudní cestou. Správní soud v Gelsenkirchenu 12. července rozhodl, že Tunisan zatím vydán být nemůže. Svůj verdikt odůvodnil tím, že není k dispozici diplomaticky závazné ujištění ze strany tuniské vlády, že mu po návratu nehrozí mučení.

Tunisko jej odmítlo vrátit

Tunisan byl přesto deportován. Úřadům, které zajišťovaly převoz, se ale soudní rozhodnutí dostalo pozdě. Německá opozice za postup kritizovala ministra vnitra Horsta Seehofera a německý soud požádal o navrácení Tunisana do Německa. Tunisko ale svého občana deportovat zpět do Německa odmítlo. Dosud byl muž ve vazbě.

Sámí Ajdúdí požádal v Německu o azyl v roce 2006, ale nezískal ho. Přesto dál žil s rodinou v Bochumi. Muž byl obviněn, že se roku 2000 podrobil vojenské a ideologické přípravě v jednom táboře teroristické sítě Al-Káida v Afghánistánu. V několika obdobích byl bin Ládinovým tělesným strážcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám