Hlavní obsah

Nevěděli jsme, že voda stoupá, řekli thajští fotbalisté v jediném rozhovoru před návratem domů

– Bangkok

Dvanáct thajských fotbalistů, kteří byli před týdnem vyproštěni ze zatopeného jeskynního komplexu, bylo propuštěno z nemocnice. Chlapci byli hospitalizováni, aby se zotavili z devatenáctidenního pobytu ve tmě a s nedostatkem potravin. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Zachránění mladí fotbalisté se svým trenérem

Článek

Fotbalisté a jejich trenér předstoupili před novináře ve fotbalových dresech a odpovídali na jejich otázky. Nyní je už čeká vytoužená cesta domů a s médii komunikovat nebudou. Úřady se totiž obávají dopadu pozornosti médií a slávy na jejich psychické zdraví. Novináři budou mít na dalších 30 dní zapovězeno mladé sportovce zpovídat. Jeden ze článků thajského zákona na ochranu dětí pamatuje i na ochranu osob mladších 18 let, kterým by zájem médií mohl přivodit emoční újmu nebo poškodit reputaci.

Potápěče jsme považovali za zázrak

„Měl jsem hrozný hlad a nesměl jsem myslet na smaženou rýži nebo chilli pastu, protože pak to bylo ještě horší,” řekl jeden z nejmenších chlapců. „Postupně jsme byli slabší a slabší. Než nás našli, tak jsem i omdléval,” dodal.

Ze svého vězení se pokoušeli dostat kopáním a hrabáním s použitím kamenů. „Hledali jsme cestu ven,” řekl jeden ze zachráněných fotbalistů.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Chlapci tvrdili, že se nebáli a věřili, že jim přijde někdo na pomoc.

Další z chlapců popsal okamžik, kdy si s ostatními uvědomili, že jsou zachráněni. „Seděli jsme na kameni a slyšeli lidské hlasy, trenér nám řekl, abychom byli zticha a poslouchali. Šel jsem za hlasem a potápěče jsem pozdravil. Když vylezli z vody, překvapilo mě to. Myslel jsem si, že to je zázrak,“ líčil mladý fotbalista.

Nevěděli jsme, že voda stoupá

Trenér popsal okamžik, kdy si skupina uvědomila, že je v pasti. „Nevěděli jsme, že hladina vody stoupá, šli jsme tedy dál. Museli jsme dál plavat. Zhruba po hodině jsme se chtěli vrátit, ale když jsme plavali směrem k východu jeskyně, dostali jsme se na rozcestí. Někdo zakřičel, že je tam voda. Další se zeptal, zda jsme se ztratili. Já jsem jim odpověděl, že jsme se neztratili, že je tam jen jeden východ. Chlapci tvrdí, že se snažili zachovat klid a zřejmě si příliš neuvědomovali vážnost situace,” uvedl trenér.

Guvernér provincie Chiang Rai Prachon Pratsukan upřesnil, že půjde o jedinou oficiální tiskovou konferenci, která malé fotbalisty čeká.

Tým dvanácti mladých thajských fotbalistů byl spolu s trenérem v jeskyni uvězněn více než dva týdny. Když se potápěčům podařilo skupinu najít, rozběhla se jedna z nejrozsáhlejších záchranných operací v dějinách. [celá zpráva]

Jeden z potápěčů při záchranné operaci zahynul. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám