Hlavní obsah

Pákistánský soud poslal expremiéra Šarífa na deset let do vězení

• Aktualizováno

Pákistánský protikorupční soud poslal v pátek do vězení na deset let bývalého předsedu vlády Naváze Šarífa. Uznal ho v nepřítomnosti vinným z korupce v souvislosti s nákupem luxusních bytů v Londýně, na který nemohly příjmy z legálního podnikání Šarífa ani jeho příbuzných stačit.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Pákistánský expremiér Naváz Šaríf

Článek

Rozsudek není pravomocný a očekává se, že pákistánský expremiér, který je nyní v britské metropoli kvůli své vážně nemocné manželce, se odvolá. Šarífova dcera Maryam, považovaná za politického následníka svého otce, byla podle pákistánských médií odsouzena k sedmiletému odnětí svobody.

Šaríf již dříve označil soudní řízení vedená proti němu za politické procesy a za justiční hon na čarodějnice. Pákistánský nejvyšší soud už v polovině dubna rozhodl, že expremiér nesmí doživotně zastávat žádné veřejné funkce.

Případ souvisí s kauzou takzvaných Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů. Vyšetřovací komise jmenovaná nejvyšším soudem minulý rok dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám