Hlavní obsah

Severní Korea rozšířila klíčový závod na výrobu balistických raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea dokončuje zásadní rozšíření klíčového závodu na výrobu balistických raket ve městě Hammung, napsal v pondělí list Wall Street Journal. Dokazovat to podle něj mají satelitní snímky, které pořídila společnost Planet Labs Inc. Závod byl v závěrečné etapě výstavby už v době, kdy se severokorejský vůdce Kim Čong-un setkal v Singapuru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Handout, Reuters

Satelitní snímky, které ukazují rozšíření závodu na výrobu balistických raket ve městě Hamhung.

Článek

Ze snímků vyplývá, že rozšíření závodu začalo letos v dubnu, tedy v době, kdy se uspořádala vrcholná schůzka mezi Severní a Jižní Koreou. Větší část výstavby se uskutečnila během května a června, tedy v době příprav a uskutečnění summitu KLDR a USA, uvádí deník Wall Street Journal.

V rozšířeném provozu by se měly podle listu vyrábět balistické rakety s pevným palivem schopné zasáhnout s jadernou náloží americké základny v Asii, případně i přímo území USA.

Foto: Kcna, Reuters

Vůdce Severní Korey Kim Čong-un mezi vojáky

Současně ve výzkumném středisku Jongbjon rychle postupuje vylepšování zařízení, které slouží k produkci štěpného materiálu vhodného pro zbrojní účely. Snímky skupiny 38 North odhalují změny na reaktoru produkujícím plutonium a výstavbu několika podpůrných zařízení, byly pořízeny 21. června. [celá zpráva]

Minulý týden televize NBC citovala několik představitelů amerických zpravodajských služeb, kteří tvrdí, že KLDR zvýšila produkci obohaceného uranu v jaderném středisku Jonbjon, a to i v době, kdy se chystaly oba summity. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám