Hlavní obsah

Odzbrojení? Severní Korea naopak vylepšuje jaderné zařízení Jongbjon

Severní Korea rychle postupuje ve výzkumném středisku Jongbjon ve vylepšování infrastruktury svého zařízení, které slouží k produkci štěpného materiálu vhodného pro zbrojní účely. Uvedla to CNN s odkazem na nové satelitní snímky a analýzu skupiny 38 North sledující severokorejské aktivity.

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky severokorejského střediska JongbjonVideo: 38 North and Airbus

 
Článek

Snímky, které odhalují změny na reaktoru produkující plutonium a výstavbu několika podpůrných zařízení, byly pořízeny 21. června.

Jsou to dlouhodobě plánovaná vylepšení, na nichž se už pracovalo v době, kdy se tento měsíc severokorejský vůdce Kim Čong-un a americký prezident Donald Trump sešli na summitu v Singapuru. [celá zpráva]

Zpráva 38 North uvádí, že „pokračující práce na jaderném zařízení v Jongbjonu nemusí mít žádný vztah k severokorejskému slibu denuklearizace”, ale fotografie naznačují, že pokud jde o údržbu a vylepšování svých jaderných zařízení, Pchjongjang v nich i po summitu nadále pokračuje.

„Žádná změna v obvyklém stavu je ve skutečnosti dost významnou informací... v Severní Koreji je stále aktivní středisko produkující plutonium,“ uvedl Jeffrey Lewis, profesor Institutu mezinárodních studií v Middlebury.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si bere pero k podpisu společného prohlášení od své sestry.

Tyto snímky jsou v ostrém kontrastu k nedávným Trumpovým prohlášením, že severokorejský režim už nepředstavuje žádnou hrozbu. S tímto tvrzením americký prezident přišel navzdory tomu, že jeho setkání s Kim Čong-unem nepřineslo žádný ověřitelný důkaz, že Severní Korea nebude nadále pokračovat ve svém jaderném programu, připomněla CNN.

Pompeo se zastává Trumpa

Ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu sice prohlásil, že Severní Korea zůstává jadernou hrozbou, přesto hájil Trumpovo prohlášení. „Věřím, že tím mínil, že jsme dosáhli zmírnění hrozby. A nemyslím si, že v tomto ohledu panují nějaké pochybnosti. Snížili jsme úroveň napětí," řekl Pompeo.

Trump ovšem podle CNN opakovaně nesprávně popisuje povahu své dohody s Kimem. Například minulý týden trval na tom, že severokorejský diktátor souhlasil, že okamžitě zahájí „naprostou denuklearizaci”, uvedla CNN. Ve skutečnosti dokument, který s Kimem podepsal během jejich summitu 12. června v Singapuru, jen zopakoval předchozí závazek „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova”.

Reklama

Výběr článků

Načítám