Hlavní obsah

Prezidentem Mexika se stal Manuel López Obrador

Mexiko
Aktualizováno

Manuel López Obrador (64), bývalý starosta metropole Mexika, se po desetiletích stal prvním levicovým prezidentem země se 124 milióny obyvatel. Vyplývá to z prvních předběžných výsledků, podle nichž v prezidentských volbách získal mezi 53 až 53,8 procenta hlasů.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Andres Manuel López Obrador se svou manželkou Beatriz.

Článek

Obrador slibuje, že politiku a obchod země očistí od narůstajícího násilí, nekontrolované korupce a politických skandálů a že sníží hospodářskou závislost země na Spojených státech. Jeho kritici ale varují, že jím plánované státní zásahy do hospodářství by mohly zemi uvrhnout o desetiletí zpět. Označují jej také za populistu, který nenabízí konkrétní řešení.

O nejvyšší úřad se uchází už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250 tisíc hlasů.

Vítěz prezidentských voleb v úřadu vystřídá 1. prosince Enriqueho Peňu Nieta, který je prezidentem od prosince 2012 a znovu už kandidovat nemohl.

Kromě prezidenta Mexičané volili 500 poslanců, 128 senátorů, osm ze třicítky guvernérů mexických států, starostu metropole Mexiko a téměř 1600 starostů dalších měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám