Hlavní obsah

Austrálie začala s odškodňováním zneužitých dětí

Canberra

V Austrálii zahájili odškodňování lidí, kteří byli v dětství sexuálně zneužíváni ve školách a dalších institucích včetně náboženských. Nárok na odškodnění by mělo mít asi 60 000 lidí, každý může dostat až 150 000 australských dolarů (2,472 miliónu korun). Většinou ale bude částka nižší. Celkové náklady by měly dosáhnout čtyř miliard dolarů (66 mld. korun), uvedla v neděli BBC.

Foto: Reuters

Arcibiskup Philip Wilson kryl zneužívání dětí.

Článek

Odškodnění je součástí plánu Plánu národního odčinění. Zvláštní Královská komise, která otázku sexuálního zneužívání dětí řešila, je označila za klíčové. Komise zneužívání v náboženských organizacích, školách, charitativních organizacích, sportovních klubech a v armádě, trvající celá desetiletí, vyšetřovala pět roků.

Australská vláda většinu doporučení komise přijala. „Jsme jednotní v podpoře odhadovaných 60 000 lidí, kteří byli zneužívání důvěryhodnými organizacemi, jež je měly chránit,“ řekl ministr pro sociální služby Dan Tehan.

K odškodnění se připojily vlády jednotlivých australských států a mnohé církve včetně katolické.

Vyšetřování zneužívání vedlo také k stíhání části pachatelů. Arcibiskup z Adelaide Philip Wilson (67) byl uznán vinným z toho, že tajil sexuální zneužívání dětí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám