Hlavní obsah

Odstoupil australský arcibiskup, který kryl pedofilního kněze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adelaide

Australský arcibiskup Philip Wilson, jehož soud v úterý uznal vinným ze zatajení sexuálního zneužívání dětí jedním knězem, v úterý odstoupil. Wilson to ve středu podle agentury Reuters sdělil v prohlášení zaslaném médiím. Arcibiskup z Adelaide je nejvýše postaveným duchovním římskokatolické církve stíhaným za nečinnost v případě sexuálního zneužívání.

Foto: Peter Lorimer, Reuters

Arcibiskup z Adelaide Philip Wilson

Článek

Wilson v e-mailu uvedl, že verdikt soudu stále zkoumá, přesto se rozhodl odstoupit:  „Mezitím je ve světle rozhodnutí (soudu) vhodné, abych se vzdal svých povinností arcibiskupa.“

Sedmašedesátiletý arcibiskup byl uznán vinným, že kryl vážný kriminální čin jiného kněze. [celá zpráva]

Podle soudu kryl Jamese Fletchera, který děti zneužíval v 70. letech. Roku 2004 byl usvědčen a odsouzen k osmiletému žaláři za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006.

Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud ale uvěřil svědkovi, který tvrdil opak. O výši trestu má soud rozhodnout v červnu, Wilsonovi hrozí dva roky vězení.

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilií ve více zemích. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Reklama

Výběr článků

Načítám