Hlavní obsah

Místo oprátky pět let žaláře. Soud zrušil trest smrti Súdánce, která zabila manžela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Devatenáctiletá Súdánka, která byla původně odsouzena k trestu smrti za vraždu manžela v sebeobraně, uspěla s odvoláním. Dostala „jen“ pětiletý trest vězení. Núra Husajnová tvrdí, že svého manžela poprvé viděla týden poté, co se na sňatku dohodl s jejím strýcem, vdávat se vůbec nechtěla a vnucený manžel ji znásilňoval. Během pokusu o znásilnění ho ubodala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ vyvolal bouři nevole po celém světě. Vláda v Chartúmu kritizovala ochránce lidských práv s tím, že se vměšují do súdánské justice. Ministr informací řekl, že zákony je nutné respektovat. Znásilnění manželky není v Súdánu trestným činem, protože žena mám být po vůli muži, za nějž se provdala. [celá zpráva]

Na zvrat v případu upozornil právní tým Husajnové stanici CNN, která její příběh pečlivě sleduje. Kromě pětiletého žaláře pro dívku uložil soud její rodině povinnost zaplatit pozůstalým zabitého muže 337 tisíc súdánských liber. To je v přepočtu zhruba 415 tisíc korun. Právníci Súdánky se ale nechali slyšet, že se odvolají i proti vězení a pokutě.

Při znásilnění pomáhali příbuzní 

Rodina dívku proti její vůli provdala už v patnácti letech, nechala ji ale dokončit školu. Svatba se konala o tři roky později a následovaly pro Husajnovou útrapné líbánky. V domě, kde se měly konat, se zamkla a po několik dní odmítala vyjít.

Devátý den příbuzní 35letého manžela dívku vyvlekly a drželi při znásilnění. Druhý den se manžel Husajnovou pokusil znásilnit znovu, k čemuž ale již nedošlo. Ubodala ho nožem, který si schovala pod polštář.

Reklama

Výběr článků

Načítám