Hlavní obsah

V Pákistánu se zřítila čínská kopie cvičného MiGu-21

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšavar

Dva piloti Pákistánských vzdušných sil zahynuli v úterý poté, co jejich dvoumístný cvičný proudový letoun FT-7PG (nelicenční čínská kopie MiGu-21) havaroval při přistání na mezinárodním letišti Bača Chán v Péšavaru. Televizi Geo to potvrdil mluvčí letectva.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánské stroje F-7, což jsou čínské nelicenční kopie MiGu-21.

Článek

„Pákistánské vzdušné síly s lítostí oznamují, že cvičný letoun FT-7PG havaroval během přistání na letecké základně Péšavar po návratu z běžného cvičného letu. Záchranné operace probíhají,“ oznámilo letectvo v prohlášení, které ještě oficiálně nepotvrdilo smrt obou pilotů.

Podle oficiálních zdrojů stroj havaroval v 11:40 místního času (8:40 SELČ) u přistávací dráhy. Panuje přesvědčení, že měl poruchu.

Svědek řekl televizi Geo: „Piloti se pokoušeli zachránit nedaleké civilní obyvatele a zatočili k ranveji, ale stroj při přistání explodoval.”

Z místa nehody stoupal k nebi hustý černý dým, požár se ale rychle podařilo uhasit a ranvej vyčistit. Mezinárodní letiště tak mohlo fungovat.

Mluvčí letectva dodal, že velitelství zařídilo ustavení zvláštní komise, která má nehodu vyšetřit.

FT-7PG je nelicenční kopie sovětského MiGu-21 vyráběná v Číně pod místním značením J-7. Jedná se o jednu z posledních verzí dvojmístné varianty J-7 s prodlouženým trupem a moderní avionikou a kokpitem vybaveným průhledovým displejem, jaký má i jednomístná varianta F-7PG. Verze poprvé vzlétla v roce 2002 a vyrobeno bylo jen sedm kusů, určených pouze pro Pákistán pro výcvik pilotů jednomístných F-7PG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám