Hlavní obsah

V Kambodži objevili 33 žen těhotných pro čínské klienty

Během razie proti nezákonnému podnikání s náhradním mateřstvím v kambodžské metropoli Phnompenhu bylo objeveno 33 těhotných žen, jejichž děti se měly prodat čínským zákazníkům. O výsledku akce informovala podle Reuters policie v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policie prohledala dva apartmány a zadržela pět osob včetně čínského šéfa celého podniku. „Byli obviněni z obchodování s lidmi a zprostředkování náhradního mateřství,“ uvedl ředitel úřadu pro boj proti obchodování s lidmi Keo Thea. Podle něj nebylo proti těhotným ženám zatím vzneseno žádné obvinění. Každé z nich čínští klienti za tzv. pronájem dělohy slíbili 10 tisíc dolarů (asi 220 tisíc Kč) za dítě.

Thea zároveň popsal, že ženy měly sumu obdržet v několika platbách. Ve chvíli, kdy otěhotněly, měly dostat 500 dolarů a poté, co se dítě narodí, měly dostávat 300 dolarů měsíčně, dokud vyplacená částka nedosáhne 10 tisíc.

Prodali už dvacet dětí

Thea uvedl, že zadržená skupina tímto způsobem už čínským zákazníkům dodala dvě desítky dětí. „Některé se narodily v Číně a některé v Kambodži,“ popsal.

Kambodža je oblíbeným místem, kde si mohou neplodné páry opatřit potomka pomocí náhradního mateřství. Tyto aktivity jsou však od roku 2016 ilegální. Podle odhadů asijských zdravotnických organizací je v Číně 90 miliónů párů, které mají po uvolnění politiky jednoho dítěte v roce 2015 nárok na druhé dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám