Hlavní obsah

V srpnu se sejdou korejské rodiny rozdělené válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom

Příslušníci rodin, které rozdělila korejská válka, se budou moci sejít třetí týden v srpnu. Uvedli to v pátek představitelé obou Korejí, kteří se setkali v turistické oblasti u hory Kumgang v Severní Koreji. Bude to první podobné setkání od října 2015, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Zástupci Severní a Jižní Koreje si podávají ruce po páteční schůzce.

Článek

„Setkání se bude konat od 20. do 26. srpna a z každé strany na ně bude vybráno sto lidí,“ stojí ve společném prohlášení. Je pouhý zlomek zájemců. V Jižní Koreji eviduje Červený kříž 57 000 lidí, kteří mají své příbuzné na Severu a chtějí se s nimi setkat.

V Jižní Koreji se lidé ze zájemců vybírají náhodně, ovšem s přihlédnutím k jejich věku a rodinným vazbám. Všichni musejí jít na pohovor a také na zdravotní vyšetření, jestli cestu na setkání zvládnou.

Foto: Kim Do-hoon, ČTK/AP

Záběr posledního setkání rozdělených korejských rodin

Setkání bylo domluveno na dubnové schůzce jihokorejského prezidenta Mun Če-ina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. [celá zpráva]

Bude však mnohem menší než poslední z října 2015, kdy se mohlo se svými příbuznými setkat 650 Jihokorejců. Sto vylosovaných mohli doprovázet další rodinní příslušníci. [celá zpráva]

Setkání rozdělených rodin se konají od roku 2000 pro prvním mezikorejském summitu na nejvyšší úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám