Hlavní obsah

Americkým diplomatům hrozí v celé Číně neznámé útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo zahraničí USA rozšířilo v noci na pátek varování před zdravotními riziky pro americké občany na celé území Číny. Krátce předtím ministerstvo stáhlo několik diplomatů se záhadnými zdravotními potížemi z Kantonu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ministerstvo zahraničí opatřeními reaguje na zprávy, že jeho zaměstnanci patrně trpí poraněními mozku způsobených údajně nezvyklému zvuku, jemuž byli vystaveni.[celá zpráva] Případ připomíná podobnou akustickou kauzu amerických diplomatů v kubánské metropoli Havaně.[celá zpráva]

„Ministerstvo zahraničí obdrželo lékařské potvrzení, že zaměstnance americké vlády v Číně postihl zdravotní problémem, který odpovídá tomu, co zakusili další američtí vládní zaměstnanci v Havaně na Kubě,” uvedlo ministerstvo v prohlášení. „V důsledku dodatečných dobrovolných lékařských prohlídek ministerstvo poslalo další jednotlivce do Spojených států k dalšímu vyšetření,” potvrdil úřad.

Ministerstvo současně nabídlo všem Američanům, kteří trpí neznámými potížemi, že mohou přijít na prohlídku na velvyslanectví v Pekingu nebo na některém z konzulátů v Číně, které jsou kromě Kantonu v Čcheng-du, Šanghaji, Šen-jangu a Wu-chan, uvedla agentura Reuters.

V předchozím prohlášení ministerstvo uvedlo, že zvýšená ostražitost platí pro jihočínské město Kanton, i když sdělení bylo rozesláno americkým občanům napříč Čínou.

Záhadné zvuky na Kubě

Minulý rok utrpělo v Havaně zdravotní újmu po „záhadných útocích” 24 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po závratě, únavu, neschopnost soustředění či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti.[celá zpráva]

Na podobné potíže si už minulý měsíc stěžoval americký zaměstnanec amerického konzulátu v Kantonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám