Hlavní obsah

Kuba chystá novou ústavu pro postcastrovskou éru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánský režim se tento týden chystá zahájit reformu ústavy, která by měla komunistickou zemi adaptovat na éru po skončení půlstoleté vlády bratří Castrů. Parlament vybere v sobotu členy komise, která text nové ústavy připraví. Vůdčí role komunistické strany v ní má zůstat zachována, posílena by ale zároveň měla být role parlamentu a limitováno má být období vlády kubánských lídrů.

Foto: Reuters

Novým kubánským prezidentem se stal dosavadní viceprezident Miguel Díaz-Canel (vlevo)

Článek

Současná kubánská ústava vznikala v době vlády Fidela Castra, kdy karibský ostrov patřil k zámořským partnerům Sovětského svazu, jediným zaměstnavatelem byl stát a příslušníci sexuálních menšin museli tajit svou orientaci.

Kuba však kvůli bídné ekonomické situaci již několik let prochází obdobím opatrných reforem, které částečně umožnily soukromé podnikání či prodej bytů. Dcera stranického vůdce Raúla Castra, poslankyně Mariela Castrová, zase veřejně usiluje o legalizaci homosexuálních manželství.

Více podnikání i dvojí občanství 

V ústavě sice mají zůstat body, které zajišťují vládu jedné strany, a že svoboda projevu, shromažďování či práce médií budou nadále omezovány. Vládní systém patrně čekají změny. Sám Castro navrhl, že prezident by měl vládnout nejvýše dvě pětiletá funkční období a výkon mandátu by měl být omezen věkovým limitem.

V rámci reformy by měla být posílena role parlamentu, jehož 605 poslanců se schází na dva dny v roce, aby formálně schválili zákony sepsané komunistickým vedením. Změny by mohly nastat i v ekonomických či společenských otázkách.

Někteří pozorovatelé hovoří například o možnosti povolení dvojího občanství, jež by Kubáncům usnadnilo kontakty s příbuznými v exilu, jejichž finanční podpora je pro život na chudém ostrově zásadní. Čekat se dá i částečné povolení soukromých podniků, které jsou na Kubě již několik let realitou, avšak ústava zakazuje příjmy, které pocházejí z "vykořisťování práce druhých".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám