Hlavní obsah

Kim se namíchl, hrozí zrušením schůzky s Trumpem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea zrušila v úterý plánovaný summit vrcholných zástupců země s jihokorejskými protějšky. Učinila tak v reakci na společné americké a jihokorejské vojenské cvičení, které je prý jen přípravou na invazi do země. V ohrožení je podle agentury KCNA, kterou citují jihokorejská média, i plánovaná schůzka s Američany, tedy setkání vůdce KLDR Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Žena v Tokiu prochází pod obří obrazovkou s portréty prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čon-una.

Článek

Toto cvičení namířené proti nám a probíhající napříč územím Jižní Koreje je flagrantním narušením (mírové) deklarace z Pchanmundžomu a záměrnou vojenskou provokací v rozporu s pozitivním vývojem na korejském poloostrově,” uvedla podle jihokorejské agentury Yonhap severokorejská KCNA.

Američané prý mají pečlivě zvážit možné dopady na dojednaný summit. Ač to agentury výslovně neuvádějí, patrně jde o domluvenou schůzku Trumpa s Kim Čong-unem. Jiná plánovaná vrcholná schůzka mezí USA a KLDR není veřejně známa.

Mezikorejské jednání, které se mělo konat na hraničním přechodu Pchanmundžom, se mělo věnovat následným opatřením navazujícím na dubnový summit obou korejských lídrů. Trump se má s Kimem sejít 12. června v Singapuru. [celá zpráva]

Americké úřady v reakci podle agentury Reuters uvedly, že o hrozbě zrušení plánované schůzky žádné oficiální informace nemají.

Schůzka má být průlomová

Dojednání osobní schůzky mezi Trumpem a Kim Čong-unem bylo po měsících eskalace napětí na korejském poloostrově považováno za průlom a obrovský diplomatický úspěch. [celá zpráva] Kim dokonce slíbil, že nechá zničit jadernou střelnici a zasadí se o jaderné odzbrojení.

Dalším vstřícným krokem KLDR bylo propuštění tří vězněných Američanů. Termín schůzky Trump oznámil na Twitteru právě poté, co se s nimi z KLDR vrátil ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Ten v Pchjongjangu dojednával i podrobnosti schůzky.

Za důkaz zmírnění napětí byla považována už návštěva Kimovy sestry na zimní olympiádě, kterou pořádali Jihokorejci. [celá zpráva]

Společné letecké cvičení pod názvem Max Thunder provádí Washington se Soulem každý rok. Manévry trvají vždy zhruba dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám