Hlavní obsah

Islamisté zavraždili desítky Afghánců, kteří chtěli volit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 86 Afghánců, kteří ve frontách čekali na registraci k nadcházejícím volbám, zabili od půlky dubna islamističtí povstalci. Informovala o tom OSN. Afghánská vláda zahájila 14. dubna kampaň, během níž může přes 14 miliónů dospělých získat nový průkaz totožnosti potřebný k účasti ve zpožděných parlamentních a místních volbách, které se mají konat v říjnu.

Foto: Parwiz, Reuters

Výbuch nálože u mešity v Dželálábádu využívané k registracím zranil pět lidí.

Článek

Povstalci podle zprávy OSN během útoků spojených s volbami také unesli 26 osob a 175 lidí zranili. Lidem, kteří se podílejí na organizaci voleb, radikálové vyhrožují smrtí či uřezáním prstů, pokud budou v práci pokračovat. Učitelé ze škol, kde se mohou Afghánci k volbám registrovat, byli varováni, že budovy se mohou stát terčem útoku, upozorňuje zpráva představitelů OSN.

Radikální hnutí Tálibán, které zahájilo každoroční jarní ofenzívu, Afghánce vyzývá, aby se volebního procesu neúčastnili. Mezinárodní společenství přitom naléhá na vládu prezidenta Ašrafa Gháního, aby pozdržené parlamentní volby uspořádala tento rok.

Někteří Afghánci vyjádřili obavy, že biometrické prvky nového průkazu totožnosti může hnutí Tálibán zneužít k identifikaci těch, kteří chtějí volit.

Dosud nejhorší útok v souvislosti s chystanými volbami se stal v dubnu ve volebním centru v Kábulu, kde zemřelo 60 lidí. K tomuto masakru se přihlásila radikální organizace Islámský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám