Hlavní obsah

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se omluvil za své antisemitské výroky

Ramalláh
Aktualizováno

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se v pátek omluvil za výroky, že holokaust byl důsledkem finančních operací Židů. Tvrdí, že svými výroky nechtěl židům záměrně ublížit.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás

Článek

V omluvě uvedl, že judaismus si zaslouží plný respekt a úctu stejně jako další monoteistická náboženství. Holokaust byl podle jeho slov „nejvíce pobuřujícím zločinem v historii,“ napsal server týdeníku Der Spiegel.

Abbás na pondělním zasedání Palestinské národní rady, což je zákonodárná instituce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), řekl, že židé ve východní a západní Evropě byli po staletí opakovaně masakrováni, což vyústilo v holokaust. „Proč se to ale dělo? (...) Oni říkají 'protože jsme Židé'. Představím vám tři Židy a jejich tři knihy, ve kterých píší, že nenávist vůči Židům nebyla důsledkem jejich náboženské identity, nýbrž toho, co dělali ve společnosti,” řekl palestinský vůdce.

Za své názory na holokaust nesklízí Abbás kritiku poprvé. V disertační práci, kterou napsal v roce 1982, tvrdil, že Židé nafukují počty zavražděných při holokaustu a že sionisté tajně spolupracovali s nacisty. V roce 2003 Abbás od svých dřívějších výroků poodstoupil se slovy, že „holokaust byl hrůzný a neomluvitelný čin proti židovskému národu a zločin proti lidskosti, který nemůže žádná lidská bytost schvalovat”.

Nacistické Německo během holokaustu vyvraždilo asi šest miliónů Židů, kteří podle hitlerovské ideologie znečišťovali árijskou rasu.

Spojování Židů s lichvou má původ ve středověké Evropě, kde bylo křesťanům zakázáno půjčovat na úrok, zatímco Židům v mnoha zemích bylo naopak zapovězeno vykonávat většinu běžných řemesel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám