Hlavní obsah

Židé si holokaust způsobili lichvařením, řekl Abbás. To má být partner k míru? ptá se Izrael

– Jeruzalém

Izraelští politici a židovské organizace odsoudili pondělní projev palestinského lídra Mahmúda Abbáse, v němž řekl, že holokaust byl důsledkem finančních operací Židů, uvedla ve středu stanice BBC.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

„Židé ve východní a západní Evropě byli po staletí opakovaně masakrováni, což vyústilo v holokaust,” řekl Abbás. „Proč se to ale dělo? (...) Oni říkají 'protože jsme Židé'. Představím vám tři Židy a jejich tři knihy, ve kterých píší, že nenávist vůči Židům nebyla důsledkem jejich náboženské identity, nýbrž toho, co dělali ve společnosti,” řekl palestinský vůdce v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu na zasedání Palestinské národní rady, což je zákonodárná instituce Organizace pro osvobození Palestiny (OOP).

Abbás rovněž řekl, že aškenázští Židé, jejichž předkové pocházejí ze severovýchodní a střední Evropy, „nejsou příbuzní Semitů”. Aškenázští Židé tvoří jednu z největších komunit v Izraeli a řada izraelských premiérů, včetně současného předsedy vlády Benjamina Netanjahua, patřila k této skupině.

Antisemita nemůže jednat o míru

Netanjahuův mluvčí Ofir Gendelman označil Abbásův projev za antisemitský a trapný: „Muž, který popírá tisíce let starý vztah Židů k Izraeli, viní Židy za holokaust a tvrdí, že Hitler Židům pomáhal, je zcela mimo realitu a nepřeje si mír.”

Náměstek šéfa izraelské diplomacie Michael Oren se vyjádřil podobně: „Mahmúd Abbás tvrdí, že Židé, kteří půjčovali peníze, způsobili holokaust... Tak tomu říkám partner do mírových jednání.”

Mezinárodní židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL), která sídlí v New Yorku, projev rovněž odsoudila. Jde podle ní o „pseudoakademická tvrzení” a dodala, že Abbásovy názory podněcují palestinský antisemitismus.

Pojem antisemitismus označuje projevy nenávisti k Židům jakožto příslušníkům semitského národa. Často se používá i k označení protižidovských postojů Arabů, kteří však také patří mezi Semity.

Abbás už jednou ze svých výroků couval

Abbás za své názory na holokaust nesklízí kritiku poprvé. V disertační práci, kterou napsal v roce 1982, tvrdil, že Židé nafukují počty zavražděných při holokaustu a že sionisté tajně spolupracovali s nacisty. V roce 2003 Abbás od svých dřívějších výroků poodstoupil se slovy, že „holokaust byl hrůzný a neomluvitelný čin proti židovskému národu a zločin proti lidskosti, který nemůže žádná lidská bytost schvalovat”.

Nacistické Německo během holokaustu vyvraždilo asi šest miliónů Židů, kteří podle hitlerovské ideologie znečišťovali árijskou rasu.

Spojování Židů s lichvou má původ ve středověké Evropě, kde bylo křesťanům zakázáno půjčovat na úrok, zatímco Židům v mnoha zemích bylo naopak zapovězeno vykonávat většinu běžných řemesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám