Hlavní obsah

Kim na sebe strhává pozornost, už to není žádný malý tlustý rakeťák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Výsledky probíhající celodenní páteční schůzky severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina ještě známy nejsou. Jihokorejští experti si však už všimli, že Kim zastínil jihokorejského prezidenta a snaží se vytvářet zcela nový dojem mírotvorce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim jako první vůdce KLDR vstoupil na půdu Jižní KorejeVideo: Reuters

 
Článek

Dynamický severokorejský vůdce se podle vysokého představitele Korejského institutu pro národní sjednocení Paka Jong-čunga snaží využít pozornosti médií, aby kultivoval svůj obraz a nebyl už „malým tlustým rakeťákem na sebevražedné misi“, jak ho označil loni americký prezident Donald Trump. Na schůzce nešetřil Kim širokými úsměvy, které zakrývaly jeho nervozitu.

Podle experta se snažil ukázat novou tvář a zbavit se negativní image špatného člověka, kterou si vybudoval během raketových a jaderných testů provázených slovními výhrůžkami.

„Domácímu publiku se Kim může snažit ukázat, že on je ten silný vůdce a je schopný se poměřit s prezidentem čtvrté nejsilnější asijské ekonomiky,” dodal Pak. Podle něj chce ukázat, že právě on, a ne jihokorejský prezident Mun, stál na počátku nové vzájemné přeshraniční důvěry, usmíření a míru, přičemž se svou zemi snaží ukazovat jako běžný socialistický stát.

Foto: Handout, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in přihlíží zápisu Kim Čong-una do pamětní knihy. Vedle severokorejského vůdce je jeho sestra Kim Jo-čong.

Když překročil jako první severokorejský vůdce demarkační linii, vyvrcholila tím letošní mírová ofenzíva, kterou začala sportovní diplomacie na zimní olympiádě. Tam nejen hrály v jediném týmu hokejistky obou zemí, ale na stadiónech také byly severokorejské roztleskávačky.

Podle agentury Jonhap chce Kim zemi vyvést z ekonomické stagnace, způsobené stále tvrdšími ekonomickými sankcemi. Vyhlášení „nové strategické linie“ zaměřující se na rozvoj hospodářství těsně před schůzkou ukazuje, že jeho cíle mohou být ekonomické. [celá zpráva] Dosud se přitom Kim snažil hlavně konsolidovat svou moc a rozvíjet svůj jaderný program.

Jonhap však současně zmiňuje, že to není tak velký odklon od severokorejské ideologie, která staví na třech klíčových bodech, na národu, který je „silný hospodářsky, ideologicky i vojensky“.

Kim přitom svými jadernými a raketovými testy ukázal, že země je silná vojensky, a že je schopna jaderného odstrašování, takže si ji nedovolí nikdo napadnout.

O jaderném odzbrojení se jednat nemusí 

Zatímco svět čeká, zda schůzka přinese i nějaké výsledky ohledně jaderného odzbrojení, sami jihokorejští představitelé jsou v této otázce skeptičtí, jak naznačují zdroje z jihokorejského velvyslanectví. Domnívají se, že si KLDR svůj jaderný arzenál nechá, když věnovala jeho získání takovou energii a považuje ho za klíč ke své bezpečnosti.

Zdůrazňují, že prezident Mun řekl, že otázka jaderného odzbrojení se netýká přímo mezikorejských vztahů, ale vztahů mezi KLDR a USA.

Stejný názor uvedla i televize NBC s odvoláním na Scotta Snydera z rady pro zahraniční vztahy: „Severní Korea si tradičně vyhrazovala denuklearizaci jako téma, které se může projednávat jen s USA.“

Mun je kvůli svému postoji kritizován, že málo tlačí na Pchjongjang. „Při srovnání s předchozími summity by tu mohla být širší debata o postupných krocích. Mun vystoupí z pozice, že USA potřebují jasný pokrok v jaderném odzbrojení,“ řekl Chad O´Caroll z Korea Risk Group.

Pchjongjang za svého nepřítele považuje především Spojené státy, protože USA stály v čele vojsk OSN, která za korejské války bojovala s příslušníky severokorejské lidové armády, již se snažili vojensky sjednotit celou zemi. Kvůli tomu, že OSN byla v konfliktu angažovaná na jedné straně, ji KLDR nepovažuje za nestrannou.

Reklama

Výběr článků

Načítám