Hlavní obsah

Soud potrestal indického guru za znásilnění 16leté dívky doživotím

Dillí
Aktualizováno

Indický soud uznal ve středu duchovního vůdce Ásarama Bapua vinným ze znásilnění 16leté dívky na místě duchovního rozjímání. Potrestal ho doživotním vězením. Předpokládá se, že se guru proti verdiktu odvolá k soudu vyšší instance.

Foto: Sunil Verma, ČTK/AP

Ásaram Bapu na snímku z roku 2013

Článek

Právní zástupce oběti Utsav Bains už před vynesením rozsudku uvedl, že očekává, že guru bude odsouzen na doživotí: „Nic ale nemůže vyvážit trauma, jímž si prošla oběť a její rodina.“

Soud došel k závěru, že nyní sedmasedmdesátiletý Bapu v roce 2013 znásilnil šestnáctiletou dívku na místě duchovního rozjímání, v ášramu, kam ji odvezli rodiče, protože byla „pod vlivem nadpřirozených duchovních sil“. V noci po příjezdu si podle spisu Bapu povolal dívku do svého pokoje, kde ji měl léčit. Znásilnil ji, zatímco oba rodiče se přede dveřmi modlili.

I když dívce pohrozil, že její rodiče zabije, pokud prozradí, co se stalo, dívka se svěřila rodičům. Ti pak chtěli s Bapuem mluvit, ale ten je už do chrámu nepustil. Nakonec se proto obrátili na policii, čelili kvůli tomu výhrůžkám Bapuových příznivců.

Foto: Sunil Verma, ČTK/AP

Zvýšená bezpečnostní opatření před soudem

Guru byl zadržen ještě v roce 2013 za dramatických okolností ve svém duchovním útulku v centrální části země. Svatyni tehdy obklopily stovky jeho přívrženců a napadaly televizní štáby. Po zadržení byl letecky přepraven do města Džódhpur v indickém státě Rádžastán, kde na něj byl vydán zatykač.

Další vyšetřování 

Bapu, který vyučuje jógu a meditaci, má po celém světě asi 400 ašrámů a milióny následovníků, čelí dalšímu obvinění ze znásilnění ve státě Gudžarát, jehož se měl opakovaně dopustit v roce 2002 a 2004. V obou případech bylo napadeno devět svědků, z nichž tři byli zabiti. Policie útoky vyšetřuje.

Policie také Bapua, jehož seance navštěvoval i současný premiér Nárendra Módí, vyšetřuje kvůli podezření z podvodu a korupce. Babu vlastní nemovitosti v hodnotě miliónů dolarů.

Guru kritizoval znásilněnou

Bapu v minulosti pobouřil svou reakcí na případ znásilnění studentky šesticí mužů v autobuse v roce 2012. Guru uvedl, že je vinna stejně jako útočníci a že měla opakovat mantry a útočníky označovat za své bratry. Tak by si podle něj žena, která podlehla vnitřním zraněním, zachovala důstojnost. [celá zpráva]

Obavy z nepokojů mají úřady kvůli obdobnému loňskému případu, kdy byl rovněž za znásilnění odsouzen k 20 letům vězení duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh. Následné nepokoje si vyžádaly 38 mrtvých a stovky zraněných. [celá zpráva]

V roce 2016 bylo v Indii zaznamenáno asi 40 000 případů znásilnění, ve 40 procentech z nich se oběťmi staly děti.

Nedávno vláda schválila výnos, který umožňuje trestat pachatele znásilnění dětí do 12 let věku trestem smrti. Jde o reakci na případ znásilnění a vraždy osmileté dívky. Souzeno je za něj osm mužů, mezi nimiž jsou čtyři policisté a správce hinduistického chrámu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám