Hlavní obsah

Indický guru odsouzen za znásilnění, v ulicích se za něj perou tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pančkula

V ulicích města Pančkula na severu země propukly násilné protesty desítek tisíc příznivců kontroverzního duchovního Gurmíta Rám Rahíma Sinha. Příznivce rozezlilo, že byl duchovní uznán vinným ze znásilnění dvou stoupenkyň. Při nepokojích už zemřelo nejméně čtrnáct lidí. V ulicích jsou rozmístěny tisíce příslušníků policie a armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indický guru byl usvědčen ze znásilnění, jeho příznivci se bouříVideo: Reuters

 
Článek

Sinh, který veškerá obvinění popírá, byl v pátek ráno přivezen do Pančkuly v konvoji čítajícím asi stovku vozidel. Ve státech Harijána a Paňdžáb byly přerušeny telekomunikační služby, aby úřady předešly svolávání demonstrací a podněcování k protestům.

V některých oblastech byly uzavřeny školy, některé silnice byly zablokovány a na některých tratích nejezdí vlaky. Pro případ nepokojů byly tři sportovní stadióny přeměněny na provizorní vězení. Padesátiletý guru by si měl rozsudek vyslechnout v pondělí.

Guru alias rocková hvězda

Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 miliónů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic.

Foto: Tsering Topgyal, ČTK/AP

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh

Padesátiletý Sinh je populární osobností; má vzezření rockové hvězdy a vystupuje na rockových koncertech. Píše také scénáře k filmům, v nichž pak sám hraje. Ve snímcích Sinh mimo jiné bojuje proti zlosynům a vyhazuje hořící motorky do vzduchu.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Nepokoje ve městě Pančkula

Muže nutil ke kastraci

Podle soudu v roce 2002 znásilnil dvě své stoupenkyně v sídle hnutí ve městě Sirsa. Kromě toho je také podezřelý, že přesvědčil asi 400 svých mužských příznivců, aby podstoupili kastraci. I to však guru odmítá. Důvodů, proč muži s kastrací souhlasili, byla uvedena řada; kupříkladu to mohlo být kvůli slibům, že se tímto krokem více přiblíží k bohu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám