Hlavní obsah

Předměstí Sydney ohrožují požáry, někdo je mohl úmyslně založit

Sydney

Požáry na okraji největšího australského města Sydney už strávily více než 2000 hektarů lesního porostu. S plameny na jihozápadním okraji města bojovalo asi 500 hasičů, aby ochránili obytné oblasti. Stovky lidí musely v sobotu večer preventivně opustit své domovy. Policie nevylučuje, že požáry byly založeny úmyslně, uvedla agentura DPA. Jihovýchodní Austrálii navíc v poslední době sužovaly neobvykle vysoké teploty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry u australského SydneyVideo: Reuters

 
Článek

V neděli se již zdály být požáry potlačeny a stupeň varování byl snížen. „Hasiči odvedli skvělou práci. Přes hrozné podmínky nejsou hlášeny žádné zničené domy,” napsali na Twitteru hasiči státu Nový Jižní Wales.

Hasiči se nicméně podle BBC obávají, že poletující žhavé uhlíky by mohly zažehnout další požáry. Někteří obyvatelé byli vyzváni, aby vyhledali bezpečné přístřeší. Evakuace by byla příliš nebezpečná. Silný vítr přitom žene plameny na sever a východ k předměstským oblastem.

Více než 70 hasičských vozů bylo rozmístěno na silnicích, které oddělují obydlené oblasti od buše, zatímco seshora skrápěly vodou hořící porost vrtulníky. Obětavost hasičů ocenil rovněž australský premiér Malcolm Turnbull.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám