Hlavní obsah

Afghánská policie věděla o hrozbě útoku na perský Nový rok, nezabránila mu

– Kábul

Středeční oslavy perského Nového roku v Kábulu si vybral za cíl sebevražedný atentátník Islámského státu. Odpálil se v davu mezi nemocnicí Alího Abáda a kábulskou univerzitou. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo agentuře Reuters 33 mrtvých a 65 zraněných. Policie o hrozbě věděla, ale atentátu nedokázala zabránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K útoku v Kábulu, při kterém zemřelo 32 lidí, se přihlásil ISVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí může ještě růst, protože několik lidí je v kritickém stavu.

Náčelník kábulské policie Daúd Amin řekl televizi TOLO, že se policie o hrozbě útoku na perský Nový rok dozvěděla, a proto posílila bezpečnostní opatření. „Měli jsme naše bezpečnostní síly v chrámu a u něj,“ uvedl.

Atentátník však zaútočil poblíž oslav mimo chráněnou oblast. Odpálil se v davu chodců ve chvíli, kdy Afghánci opouštěli chrám Kart-e Sachi, který se už dříve stal terčem útoků.

„Lidé mířili po konci slavnosti domů plni radosti, když se mezi nimi odpálil sebevražedný atentátník,“ řekl Amin. „Zemřelo mnoho vesničanů,“ dodal.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Zranění při atentátu

Policie přitom slíbila už v lednu po atentátu, který si vyžádal přes sto obětí, že zajistí lepší bezpečnost, podotkla agentura Reuters. [celá zpráva]

K útoku se přihlásil Islámský stát, který v posledních měsících zesílil svou aktivitu v Kábulu a spáchal několik brutálních atentátů. „Mučednická operace provedená atentátníkem ve vestě napěchované výbušninami zasáhla shromáždění šíitů během oslav jejich svátku Nourúz v Kábulu," uvedl IS na stránkách agentury Amak.

Tálibán popřel, že by měl s útokem cokoli společného.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánský hasič čistí místo útoku

I Tálibán však útočí, přestože mu vláda nabídla mírová jednání. [celá zpráva] Jeho sebevražedný atentátník se v sobotu odpálil před táborem zahraničních soukromých bezpečnostních složek a zabil tři civilisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám