Hlavní obsah

Kim povečeřel s jihokorejskou delegací, chce energicky prosazovat sbližování Korejí

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po svém pondělním vůbec prvním setkání s vysokými vyslanci Jižní Koreje vyjádřil „pevnou vůli energicky prosazovat” vytváření vztahů mezi oběma Korejemi a usilovat o jejich jednocení. Uvedla to v úterý severokorejská státní agentura KCNA.

Foto: Reuters

Kim Čong-un (vpravo) si potřásl rukou s bezpečnostním poradcem jihokorejského prezidenta Čchong Ui-jongem.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle KCNA během setkání řekl, že je odhodlán zasadit se o „napsání nové historie národního sjednocení” s Jižní Korejí. Agentura dále uvedla, že Kim s jihokorejskými představiteli dospěl k „uspokojivé dohodě”, dialog se prý mimo jiné týkal snahy „zmírnit vojenské napětí” na Korejském poloostrově.

Obě strany údajně dospěly k dohodě ohledně uskutečnění dalších setkání. Mluvčí úřadu jihokorejského prezidenta uvedl, že delegace Soulu se kromě severokorejského vůdce setkala také s jeho chotí, dále s jeho sestrou Kim Jo-čong, která se v únoru zúčastnila zahajovacího ceremoniálu zimních olympijských her v Pchjongčchangu.

Jižní Korea neustane v posilování obrany

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in sice podporuje dialog, ale současně plánuje posílit obranyschopnost země vůči severokorejským raketám. „Musíme se severem mluvit ohledně denuklearizace poloostrova, ale zároveň musíme soustředit veškeré úsilí do rychlého a efektivního vytvoření obrany proti severokorejskému jadernému a raketovému programu," řekl Mun s tím, že bude nadále pracovat na systému společné obrany se Spojenými státy.

„Naším úkolem je postarat se o zachování vojenských operací na ochranu Korejského poloostrova, kde budeme stát bok po boku s našimi jihokorejskými partnery ve spojenectví mezi Jižní Koreou a USA,” řekl novinářům mluvčí Pentagonu Robert Manning. „Jsme nicméně opatrně optimističtí a rozhovory samozřejmě podporujeme,” dodal.

Donedávna mezi oběma Korejemi panovalo velké napětí kvůli severokorejským jaderným a raketovým zbrojním testům. Jihokorejský prezident Mun chce nyní využít zlepšení situace, kterou přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu minulý měsíc.

Foto: ČTK/AP

Společná večeře jihokorejské a delegace s Kim Čong-unem

Kim je ochoten vyjednávat

KLDR v minulých týdnech dala najevo, že je ochotna s USA jednat a zlepšit vzájemné vztahy. Washington trvá na tom, že s Pchjongjangem zahájí rozhovory, až Severokorejci učiní konkrétní kroky směrem k jadernému odzbrojení. Severní Korea se ale vzdát svého jaderného zbrojního programu nadále odmítá.

Jižní Koreu u příležitosti únorové olympiády navštívila sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, jež byla prvním členem vládnoucí dynastie Kimů, který na Jih zavítal od konce korejské války z let 1950-53. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám