Hlavní obsah

Papuu-Novou Guineu postihly po zemětřesení sesuvy půdy, obětí je třicet

Port Moresby
Aktualizováno

Sesuvy půdy a rozsáhlé výpadky proudu postihly po pondělním ničivém zemětřesení tichomořský stát Papua-Nová Guinea. S některými částmi ostrovní země je přerušené spojení. Zatím je evidováno 30 obětí a 300 zraněných, panují však obavy, že počty mohou stoupnout, uvedla v úterý agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zemětřesení došlo na Papui-Nové Guineji k sesuvům půdyVideo: Reuters

 
Článek

Pod dvěma zřícenými budovami a po sesuvu půdy ve městě Mendi v provincii Southern Highlands přišlo o život 12 osob, sdělila zdravotní sestra Julie Sakolová z místní nemocnice, kam byla do márnice převezena těla obětí. Policie ve městě Mendi sdělila, že mrtvých z tohoto okresu je celkem 14.

Představitel provinční vlády William Bando uvedl, že celkem v oblasti vzdálené asi 560 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby zemřelo při zemětřesení na 30 lidí.

Foto: Handout, Reuters

Škody po zemětřesení v Papui-Nové Guineji

Ohnisko otřesů o síle 7,5 stupně se nacházelo v centrální, řídce obydlené hornaté části ostrova Nová Guinea. Po nich přišla ještě řada následných otřesů, z nichž jeden měl sílu 6,3 stupně.

Foto: Reuters

Sesuv půdy po zemětřesení v Papui-Nové Guineji

„Některé oblasti byly touto přírodní katastrofou postiženy a my posíláme vojáky a další vládní úředníky na pomoc místním obyvatelům ve chvíli nouze,” uvedl v prohlášení premiér Peter O´Neill.

Foto: Handout, Reuters

Sesuvy půdy na Papue-Nové Guinei.

Podle místních úřadů bylo přerušeno telefonní spojení a elektrické vedení v některých částech provincie Hela, kde jsou rovněž silnice blokovány sesunutým bahnem a kamením.

V Papui-Nové Guineji jsou zemětřesení běžná. Země leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky. Před rokem tady zaznamenali dokonce zemětřesení o síle 8,0 stupně. Dopady pondělních otřesů jsou však podle některých úředníků citovaných médii dlouho nevídané.

Reklama

Výběr článků

Načítám