Hlavní obsah

Mezi zraněnými po zemětřesení na Tchaj-wanu jsou Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej
Aktualizováno

Mezi zraněnými po úterním zemětřesení na Tchaj-wanu jsou dva Češi, zřejmě turisté, napsala agentura Reuters. Jejich zranění byla lehká, hospitalizaci nepotřebovali. S příbuznými v Česku jsou v kontaktu, uvedl zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře Václav Jílek. Otřesy o síle 6,4 stupně mají na svědomí zatím šest oběti na životech a více než 250 zraněných, 72 lidí je pohřešovaných, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zemětřesení na Tchaj-wanu se některé budovy hrozivě naklonilyVideo: Reuters

 
Článek

„Mezi zraněnými jsou dva občané České republiky, kteří byli ošetřeni ve vojenské nemocnici v Chua-lienu,” řekl Jílek a dodal, že podle vyjádření lékařů „se jednalo o lehká zranění, která nevyžadovala hospitalizaci”.

V kontaktu se zraněnými jsou dva pracovníci českého zastoupení na Tchaj-wanu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Obytná budova nakloněná po zemětřesení na Tchaj-wanu

Zranění Češi bydleli v Chua-lienu v hotelu, který byl mezi budovami, které se částečně zřítily. „Byli za pomoci záchranářských týmů vyproštěni a byla jim poskytnuta lékařská pomoc v blízké nemocnici,” uvedl. „Po dohodě s oběma občany České republiky očekáváme, že během několika hodin dorazí do Tchaj-peje, kde s nimi budeme vyřizovat další potřebné náležitosti spojené se situací, ve které se ocitli,” dodal.

Foto: Tian Jun-hsiung, ČTK/AP

Záchranáři u budovy, která se zřítila na Tchaj-wanu po zemětřesení

Záběry ze zemětřesení v Chua-lienu.

Ohnisko otřesů bylo 22 kilometrů severovýchodně od turisty oblíbeného města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru, uvedl server deníku Die Welt. Ve městě se podle dostupných informací zřítilo nebo bylo vážně poškozeno několik budov včetně hotelu, bytového domu či vojenské nemocnice.

„Je to nejhorší zemětřesení za posledních deset let,“ řekl jeden z obyvatel Chua-lienu  agentuře AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřeseníVideo: Reuters

Mezi více než dvěma stovkami zraněných jsou kromě Čechů a místních také Japonci a lidé z pevninské Číny.

Při zemětřesení se k zemi částečně sesunuly konstrukce hotelů Marshal a Beautiful Life. Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se v tomto městě ležícím na východním pobřeží Tchaj-wanu nesmí ani most.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Obytná budova nakloněná po zemětřesení na Tchaj-wanu

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 tisíc budov.

Reklama

Výběr článků

Načítám