Hlavní obsah

Severní Korea přijala nabídku k jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea přijala nabídku Soulu na uspořádání oficiálních rozhovorů, které se uskuteční příští úterý. Oznámila to jihokorejská vláda. Podle jejího mluvčího bude předmětem jednání severokorejská účast na zimní olympiádě v Pchjongčchangu a „další otázky oboustranného zájmu”.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jednání, první od prosince 2015, proběhne na vysoké úrovni, uvedla agentura Jonhap. Kladnou odpověď na jihokorejskou nabídku zaslaly severokorejské úřady dnes ráno faxem. Schůzka se uskuteční v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy.

O naději na zlepšení napjatých poměrů mezi oběma znepřátelenými částmi Korejského poloostrova se mluví od novoročního projevu Kim Čong-una, v němž severokorejský vůdce nabídl Soulu vzájemné sblížení a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě. Soul reagoval na Kimův projev nabídkou jednání na vysoké úrovni a obě země ve středu obnovily horkou linku, jež slouží k vyřizování naléhavých událostí.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem prohlásil, že Spojené státy nechystají na dobu olympiády žádné vojenské cvičení, které Pchjongjang obvykle považuje za ohrožení bezpečnosti KLDR. Prezident zároveň řekl, že hodlá na olympiádu v Pchjongčchangu vyslat vysoce postavenou delegaci včetně členů své rodiny.

Reklama

Související články

Jižní Korea nabídla Kimovi jednání

Jižní Korea v úterý nově nabídla Severní Koreji jednání. Stalo se tak den poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že je ochoten vést dialog, ačkoli...

Severní Korea obnovila horkou linku se Soulem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un rozhodl, že jeho země ve středu znovu zprovozní horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci s Jižní Koreou. Podle agentury...

Výběr článků

Načítám