Hlavní obsah

KLDR plánuje vypuštění dalšího satelitu, měla by ho vynést největší raketa

– Tokio

Severní Korea plánuje k 70. výročí svého založení vypustit satelit, který by měla podle jednoho přeběhlíka vynést vůbec nejmohutnější raketa Unha 4. Uvedly to japonské noviny Mainiči Asahi Šimbun. O vynesení satelitu se zmiňoval koncem roku i stranický list Rodong Sinmun.

Foto: Reuters

Start severokorejské kosmické rakety

Článek

V úvodníku list vládnoucí Korejské strany práce 25. prosince napsal: „Severní Korea bude pokračovat v rozvoji mírového kosmického programu. Nikdo se nemůže vměšovat nebo kritizovat náš mírový kosmický program. Vypuštění našeho satelitu je legitimní čin v souladu s Chartou OSN, která zakotvuje základní právo na svrchovanost a rovnost, i s mezinárodním právem, které umožňuje mírové využití kosmického prostoru.“

Text naznačuje, že se KLDR po provokačních testech balistických raket zřejmě vrátí k jejich vypouštění pod pláštíkem kosmického výzkumu, který umožňuje testovat raketovou technologii.

Nejmenovaný přeběhlík, který je údajně obeznámen se severokorejským raketovým programem, pro japonské noviny prohlásil, že kosmická raketa by měla být vypuštěna k 70. výročí založení KLDR 9. září 1948. Údajně se podle něj 10. a 11. prosince konalo dvoudenní zasedání, kterého se účastnili vojenští velitelé a vědci a výzkumníci.

Uvedl, že raketa se bude jmenovat Unha 4 a bude zvětšenou třístupňovou raketou Unha 3 o délce 30 metrů, která v únoru 2016 vynesla severokorejskou družici. Akci tehdy odsoudila Rada bezpečnosti OSN s tím, že šlo o skrytý test balistické rakety. [celá zpráva]

Podle přeběhlíka je raketa už zkonstruována, ale půl roku zaberou dokončovací práce. Nedá se vyloučit, že bude sloužit i k testu návratu do atmosféry, což je zřejmě poslední krok, který KLDR k nasazení balistických raket chybí. Podle expertů zatím ještě nezvládla technologii návratu hlavice z kosmu do atmosféry, kdy je vystavena vysokým teplotám.

Podle zpravodajských zdrojů ale na žádném z raketodromu není zatím patrná aktivita, která by nasvědčovala vypuštění jakékoli rakety.

Podle jihokorejského Sedžongova institutu KLDR potřebuje ještě prověřit při testech celou trajektorii letu hlavice včetně závěrečné fáze před dopadem a otestovat i hlavici. Je proto možné, že případný sedmý jaderný pokus by nebyl podzemní, ale v atmosféře někde nad Pacifikem.

Reklama

Výběr článků

Načítám