Hlavní obsah

Další severokorejské testy balistických raket se mohou uskutečnit ještě letos

– Soul

Jižní Korea se obává dalších testů severokorejských mezikontinentálních balistických raket, které by se mohly uskutečnit ještě letos, protože KLDR chce vylepšit technologii mezikontinentálních střel. V pondělí před testy varovala jihokorejská špionážní služba, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Start severokorejské balistické rakety Hwasong-14

Článek

Podle člena jihokorejského parlamentního výboru pro tajné služby Ji Wan-junga s varováním přišla jihokorejská Národní zpravodajská služba (NIS), když zaznamenala značný pohyb vozidel poblíž raketové střelnice.

„Tajná služba pečlivě sleduje vývoj, protože je tu možnost, že Severní Korea vypálí letos řadu balistických raket ve jménu vynesení satelitu a mírového výzkumu vesmíru, ale ve skutečnosti dál stupňuje hrozby na USA,“ řekl zákonodárce po jednání za uzavřenými dveřmi.

Naopak tajná služba nezaznamenala žádné přípravy dalšího jaderného testu na střelnici Pchunggje-ri. Podle ní zůstává třetí tunel připraven na další test, který by se mohl uskutečnit kdykoli, a obnovily se práce na budování čtvrtého tunelu. Druhý tunel je nevyužívaný.

Čistky ve vedení armády KLDR

Podle dalšího poslance v KLDR nyní probíhá i čistka v severokorejském politickém odboru v armádě, který se koná poprvé po dvaceti letech. Důvodem je podle listu Korea Times nesprávný přístup. Dva lidé z jejího vedení již byli potrestáni, je mezi nimi i Hwang Pchjong-so, který stál v samotném čele odboru.

Čistka se koná pod patronátem řídícího oddělení Korejské strany práce a vede ho bývalý šéf politbyra armády Čche Rjong-he, který se po převýchově stal tajemníkem Ústředního výboru a posiluje svou moc. Hwang v roce 2014 vystřídal Čchea.

KLDR letos už vypálila dvě balistické rakety, které přeletěly přes Japonsko. Země svůj jaderný a raketový program hájí slovy o nutné obraně proti plánům USA na invazi, která by se bez něj již uskutečnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám