Hlavní obsah

Ukliďte, přijede Ivanka! V Indii čistí ulice od žebráků před návštěvou Trumpovy dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hajdarábád

Policie v jihoindickém městě Hajdarábád „vyklízí“ žebráky z ulic před návštěvou dcery amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanky. Toto bezprecedentní nařízení, které bude platit další dva měsíce, vydal tento týden ředitel věznic v Hajdarábádu Vinoy Kumar Singh. V sobotu o tom informoval zpravodajský web televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Žebrající ženy na ulici v Hajdarábádu

Článek

Trumpova dcera se má koncem listopadu zúčastnit v téměř osmimiliónovém Hajdarábádu, jednom z indických technologických center, Globálního podnikatelského summitu. Úřady ale popírají, že by zátah na žebráky souvisel s její návštěvou.

„Je to permanentní tendence,“ uvedl Singh pro CNN. „Vláda se už třicet let snaží vyřešit, co s nimi,“ dodal s tím, že vládní zmocněnec plánuje nařízení po dvou měsících obnovit.

Podle Singha je hajadarábádská žebrácká krize mnohem větší problém. „Je za tím mafie nebo organizovaná síť lidí, kteří nutí ostatní žebrat nebo unášet děti a ty pak nutit k žebrotě,“ myslí si Singh.

Nejde prý o vězení

Žebrota je ve státě Ándhrapradéš, jehož je Hajdarábád hlavním městem, trestným činem od roku 1977. Nicméně současná kampaň, směřující k odstranění žebráků z ulic města, odstartovala až koncem letošního října, což vyvolalo spekulace, že jde o součást příprav k nadcházejícímu summitu.

Od vydání nařízení tento týden zadržela podle Singha policie 198 lidí a odvezla je do budov vedle stávajících věznic. Singh trvá na tom, že tyto budovy nejsou vězením, jen jsou pouze ve stejném areálu jako věznice. Singh mimo jiné podotkl, že jedna z budov má název Ánand Ašram, což se dá zhruba přeložit jako „Poustevna štěstí“.

Podle policie je nařízení humanitárním krokem a úřady se snaží nejprve navázat kontakt s rodinami žebráků, před jejich umístěním do vybraných budov. „Je tam veškeré vybavení. Jídlo, lékařská pomoc i zajištěná bezpečnost a další zařízení, aby bylo o zadržené postaráno,“ řekl A. Narasimha, důstojník z vězeňského resortu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám