Hlavní obsah

Severní Korea počítá s preventivním jaderným úderem

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington

Nebezpečí války na Korejském poloostrově je vysoké, varoval server 38North, který provozuje Americko-korejský institut při univerzitě Johnse Hopkinse. V pondělí v komentáři připomněl, že severokorejská jaderná doktrína počítá stejně jako americká s preventivním úderem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejci 30. srpna zveřejnili snímek jednoho z předchozích odpalů balistické střely.

Článek

Severní Korea se cítí zahnaná do kouta, varoval v textu Joseph DeThomas. Právě to je podle něj nebezpečné.

„Severokorejský jaderný a raketový arzenál je naštěstí slabší než vysoce vyspělé americké konvenční zbraně a schopnosti jaderných zbraní USA. Dobře naplánovaný jaderný útok amerických strategických sil by mohl vést k odzbrojení KLDR a paralyzovaní jejích velitelských a řídích schopností. Takovou možnost prozíravý severokorejský velitel nemůže vyloučit a musí si uvědomit své slabiny ohledně počtu a technologické vyspělosti střel. Jeho jedinou nadějí je uplatňovat svou strategii jaderné války, která počítá s výhodou prvního úderu,“ uvedl DeThomas.

„To je veřejně uvedeno v severokorejské jaderné doktríně,“ upřesnil.

Hrozba války roste

Zmiňuje, že za současné situace vzrůstá nebezpečí propuknutí konfliktu, a to kvůli pouhému špatnému vyhodnocení dění. Válka pak může rychle přejít v jadernou. Varuje současně, že obě strany jsou zaslepené a nehledají jiné možnosti a vytvářejí dojem, že válka je nevyhnutelná, pokud druhá strana nebude kapitulovat.

Denuklearizace Severní Koreje je hodnotný cíl, ale ne tak hodnotný, aby za to stála jaderná válka ve východní Asii, a to i v případě, že by ji USA vyhrály.
Joseph DeThomas

Uvádí, že KLDR se může cítit bezpečná teprve ve chvíli, kdy budou její rakety schopné zasáhnout města v USA. Spojené státy se ovšem domnívají, že právě v tu chvíli je nevyhnutelné přistoupit k vojenskému řešení.

I Spojené státy ve své vojenské doktríně počítají s preventivními údery. DeThomas varoval, že mnozí američtí představitelé o nich opakovaně mluví a tím na něj občany připravují. Psychologická příprava už začala a zahrnuje i „obvyklé označení oponenta za zlo a šílence“.

Připomněl, že mnozí američtí představitelé opakovaně uváděli, že na stole leží všechna řešení včetně vojenského.

Dodává, že Pchjongjang je přesvědčen, že USA míní nasadit své konvenční síly, aby dosáhly změny situace a režimu. Nechce ale následovat osudu Iráku a Libye, přičemž dospěl k závěru, že ty padly právě proto, že neměly jaderné zbraně. To ostatně uvedl i ruský ministr Sergej Lavrov, když řekl, že si myslí, že USA nezaútočí na KLDR a že na Irák zaútočily, protože věděly, že nemá žádné zbraně hromadného ničení. [celá zpráva]

KLDR zveřejnila protiamerické propagandistické videoVideo: Novinky/AP

„Denuklearizace Severní Koreje je hodnotný cíl, ale ne tak hodnotný, aby za to stála jaderná válka ve východní Asii, a to i v případě, že by ji USA vyhrály,“ uzavřel analýzu DeThomas, přičemž varuje, že posun americké i severokorejské politiky vede k tomu, že nevojenské řešení krize je stále méně pravděpodobné.

Zmiňuje, že je sice možné, že pod tlakem sankcí nakonec severokorejský režim ustoupí, zřejmě však dříve svůj zbrojní program dovede do konce.

KLDR změnila přístup

DeThomas také upozornil, že k zhoršení současné situace přispěla KLDR, která se rozhodla změnit status quo, kdy její konvenční zbraně namířené na Soul držely protivníky v šachu. Obyvatelé jihokorejského hlavního města byli de facto rukojmími, protože byli v dostřelu severokorejských dalekonosných děl a taktických raket. Jaderné nálože a mezikontinentální rakety, které testuje Pchjongjang, představují ohrožení obranných plánů USA a Jižní Koreje.

Je ale možné, že se KLDR cítila ohrožena novou generací amerických konvenčních zbraní, které jsou schopné pronikat obranou nepřítele a provádět přesné údery. KLDR sice pohrozila sestřelením amerických bombardérů B-1B, dokonce natočila propagandistické video, kde tak činí, ale zřejmě toho není schopna.

Podle bývalého důstojníka jihokorejské armády Mun Song-muna, který nyní působí jako vojenský analytik v Soulu, je vysoce nepravděpodobné, že by armáda KLDR byla schopna slova ministra zahraničí o sestřelení amerických letounů naplnit. Stárnoucí severokorejské stíhačky MiG by neměly šanci proti podstatně vyspělejším americkým stíhačkám, jež bombardéry doprovázejí. Na posledním leteckém dnu navíc chyběly nejmodernější stíhačky MiG-29.

Ačkoli se KLDR v květnu chlubila, že je připravena rozmístit své nové střely země-vzduch, které podle expertů mohou potenciálně zasáhnout cíle vzdálené až 150 kilometrů, je otázkou, nakolik by tento nevyzkoušený systém představoval hrozbu pro americké letouny operující daleko od východního pobřeží Severní Koreje, podotkl Mun. Nemluvě o tom, že USA má ve výzbroji mnohem modernější letadla kategorie stealth, která jsou radary obtížně zjistitelná, jako B-2 Spirit, bojové letouny páté generace F-22 Raptor a F-35 Lightning II.

Server 38North ale ve sloupku dodal, že KLDR zatím zřejmě s útokem nepočítá, protože při svém vystoupení v OSN severokorejský ministr zahraničních věcí Ri Jong-ho zmínil ustavení „vyšetřovacího výboru“, který má vyčíslit škody způsobené sankcemi. To se většinou nedělá ve chvíli, kdy se zahajuje sebevražedná válka.

Reklama

Výběr článků

Načítám