Hlavní obsah

Trumpova řeč je štěkáním psa. Karavanu nezastaví, vzkázala Severní Korea

– New York

Trumpův silácký projev v OSN, kde vyhrožoval úplným zničení KLDR, pokud bude představovat hrozbu pro Spojené státy a její spojence, označil severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho za štěkání psa. Podle něj jeho slova nemohou nic změnit na politice Pchjongjangu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Americký prezident Donald Trump při projevu na zasedání Valného shromáždění OSN.

Článek

„Jestli si myslel, že nás překvapí zvukem štěkajícího psa, pak to bylo pouhé snění,“ řekl o projevu Trumpa severokorejský diplomat a podle BBC připomněl známé rčení: „Psi štěkají a karavana jde dál.“

Okomentoval i Trumpovu větu, kde americký prezident o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi řekl: „Rakeťák je na sebevražedné misi pro sebe i svůj režim.“ K použití výrazu rakeťák řekl: „Je mi líto jeho poradců.“

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Severokorejský ministr zahraničních věci Ri Jong-ho na letišti v Pekingu.

Kriticky se k Trumpově řeči vyjádřila i Čína. „Vyzýváme všechny strany, aby byly chladnější a nenechaly situaci eskalovat, až bude mimo kontrolu,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang Ťi.

Jižní Korea pomůže Severní

Jak odlišný je postup nové jihokorejské vlády od té předchozí, se ukázalo ve čtvrtek, kdy Jižní Korea schválila pomoc pro severokorejské děti a těhotné ženy ve výši osmi miliónů dolarů. Zprostředkovat by ji měla OSN, zatím není jasné, kdy bude poskytnuta. Přesto jihokorejskému prezidentovi okamžitě poklesla v zemi obliba a rozhodnutí Jižní Koreje vyvolalo znepokojení v Japonsku a USA.

Foto: Jon Chol Jin, ČTK/AP

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho (vlevo) před odletem do USA.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení uvedlo, že jeho politika vůči Severní Koreji není ovlivněna geopolitickou krizí kvůli jadernému programu KLDR. Jižní Korea dá 4,5 miliónu na nutriční produkty po děti a těhotné a 3,5 miliónu na očkování.

Dětský fond OSN varoval, že problémy, jimž čelí severokorejské děti, jsou příliš velké. „Odhadujeme, že asi 200 tisíc dětí trpí aktuálně podvýživou, což zvyšuje riziko jejich úmrtí a zbrzdění růstu,“ uvedla regionální ředitelka UNICEF Karin Hulshofová.

Reklama

Výběr článků

Načítám