Hlavní obsah

Nad Koreou v rámci cvičení přelétly americké strategické bombardéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dva americké nadzvukové strategické bombardéry B-1B a čtyři nejmodernější stíhačky F-35, které jsou pro radary neviditelné, se v pondělí účastnily cvičení nad Korejským poloostrovem. Jde o součást reakce na nedávný raketový test KLDR. O manévrech informoval list Korea Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké bojové letouny se zúčastnily vojenského cvičení v Jižní KorejiVideo: AP

 
Článek

Americké stroje spolu se čtyřmi korejskými útočnými letouny F-15K se účastnily společného cvičení v bombardování. Po něm se americké stroje vrátily na své základny na tichomořském americkém ostrově Guam a v Japonsku.

Je to podruhé, co spolu cvičily stroje B-1B a F-35. Stroje F-35 jsou nejmodernější americké bojové letouny páté generace, které jsou určeny nejen k vybojování vzdušné převahy, ale také k úderům na pozemní cíle.

To jim usnadňuje vlastnost „stealth”, kdy jsou obtížně zjistitelné pro radary. Mohou tak plnit role už vyřazených strojů F-117.

Bombardér B-1B je jediný nadzvukový bombardér, který má USA ve výzbroji.

Foto: ČTK/AP

Americký bombardér B-1B doprovázejí americké stroje F-35 a korejské F-15K (dále od kamery)

V pondělní odletěl do USA jihokorejský prezident Mun Če-in. V rámci svého pobytu chce jednat o severokorejských jaderných a raketových hrozbách.

Ve čtvrtek promluví na Valném shromáždění OSN, pak se sejde s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a japonským premiérem Šinzem Abem. Očekává se, že se shodnou na pokračování ve spolupráci s cílem dosáhnout denuklearizace Severní Koreje.

Foto: ČTK/AP

Bombardér B-1B shazuje bombu nad Jižní Koreou

Zatímco však USA opakovaně upozornily, že mohou využít i vojenských prostředků proti režimu severokorejského vůdce Kim Čong-una, Mun je proti válce na Korejském poloostrově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám