Hlavní obsah

Ministři zahraničí USA a Ruska jednali v Manile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Ve filipínské Manile se v pondělí sešli ministři zahraničních věcí Spojených států a Ruska Rex Tillerson a Sergej Lavrov. Podle následného Tillersonova vyjádření hovořili o vyhoštěných diplomatech svých zemí. Šéf americké diplomacie podotkl, že USA ještě zvažují reakci na ruskou odvetu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska Rex Tillerson (vpravo) a Sergej Lavrov. Fotografie pochází z května.

Článek

Tillerson po schůzce na okraji summitu sdružení zemí Jihovýchodní Asie (ASEAN) uvedl, že Spojené státy oznámí svou reakci na přelomu měsíce.

USA a Rusko však podle něj mohou dál spolupracovat při řešení problémů. Americká administrativa k takové spolupráci přistupuje pragmaticky, dodal ministr. Také Moskva je připravena k „normalizaci vztahů“, řekl po jednání ruský ministr Lavrov.

Tillerson doplnil, že ve věci vyhoštění 755 amerických diplomatů a pracovníků z Ruska předal Lavrovovi několik „otázek k objasnění“. Američané mají z Ruska odejít do 1. září. Moskva o tom rozhodla před týdnem v reakci na dřívější vyhoštění ruských diplomatů z USA a na nové protiruské sankce přijaté Kongresem a následně podepsané prezidentem Donaldem Trumpem i přesto, že Trump sankce kritizuje. [celá zpráva]

Lavrov uvedl, že nový zákon o sankcích je dalším nepřátelským krokem, který nemohl zůstat bez ruské odpovědi. Podle něj ohrožuje mezinárodní stabilitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám