Hlavní obsah

Diamantový důl na Sibiři zatopila voda, pohřešuje se devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Diamantový důl ruské firmy Alrosa na východě Sibiře v pátek zatopila voda. Evakuovat se podařilo 142 horníků, po zbývajících devíti pohřešovaných se pátrá. Informovala o tom agentura Interfax.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Důl Mir u města Mirnyj v Jakutsku (archivní foto).

Článek

Důl Mir se nachází u města Mirnyj v Jakutsku. Voda do dolu podle Interfaxu pronikla zřejmě z vodního rezervoáru v důsledku technické poruchy. Důl, kde se diamanty těží od poloviny 50. let minulého století, je hluboký 525 metrů.

„V hloubce 210 metrů pokračují záchranné práce zaměřené na likvidaci havárie, pátrá se po (nezvěstných) lidech,” uvedl mluvčí záchranářů.

Předchozí zprávy hovořily o tom, že v dole bylo 152 lidí a že 17 horníků se pohřešuje. Společnost Alrosa, které důl patří, později upřesnila, že na směnu nastoupilo 151 lidí.

Na dole Mir, který je nejstarším provozem společnosti Alrosa, se havárie stala už koncem července. Při sesuvu horniny tam byl zavalen důlní stroj, v němž zemřel jeden člověk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám