Hlavní obsah

KLDR zvýšila produkci plutonia, bombu vyrábí každý měsíc

Novinky,
Washington

Ve stínu úspěšných testů severokorejských zbraní zůstávají její aktivity na jaderném poli. Experti zjistili, že za poslední rok se nejméně dvakrát zpracovávalo plutonium pro jaderné zbraně v komplexu v Jongbjonu. Naznačila to v pátek zveřejněná analýza satelitních snímků v infračerveném spektru, zmíněná na serveru 38North, který provozuje Americko-korejský institut na univerzitě Johnse Hopkinse.

Foto: Reuters

Satelitní snímek Jongbjonu

Článek

Experti tentokrát neanalyzovali běžná satelitní záběry, ale snímky v infračerveném spektru, které umožňují zachytit lépe aktivity v jednotlivých závodech. Snímky ukázaly, že radiochemická laboratoř během roku nejméně dvakrát pracovala na dalším zpracování plutonia získaného z pětimegawattového reaktoru. Ten v provozu nebyl s výjimkou loňského prosince a letošního ledna, kdy je naplno, takže se zřejmě zpracovávaly se zásoby plutonia získaného už dříve.

Výrazná aktivita byla zaznamenána ve stejné době v experimentálním lehkovodním reaktoru. Není ale jasné, zda byl v činnosti, či se jen zahřála budova, aby nezamrzly trubky.

Zvýšená teplota byla zaznamenána v závodě na obohacování uranu, tam ale není jasné, zda byl spuštěn proces obohacování, nebo se jen probíhala údržba centrifug.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

V provozu byla isotopová laboratoř, ale aktivita byla nízká, takže zřejmě neprodukovala tritium tedy radioaktivní izotop vodíku 3H, který je klíčový pro výrobu vodíkové bomby. U posledního jaderného testu z loňského ledna přitom Pchjongjang tvrdil, že šlo o zkoušku vodíkové bomby. [celá zpráva]

Experti ze stejného institutu přitom už v dubnu odhadli, že KLDR může mít asi dvacet jaderných bomb a je schopna vyrábět jednu každý měsíc.

Raketa Hwadsong-14 by přitom mohla už být schopna zasáhnout území USA, v aktuálně otestované konfiguraci má zřejmě dolet 6700 km. Experti ale pochybují, že by KLDR už měla vyřešený návrat hlavice z kosmu do atmosféry. Žádná její družice se na Zem nevrátila a podle odborníků hlavice nemá tvar vhodný pro úspěšný návrat. Zatím není jasné, jak daleko země pokročila v miniaturizaci jaderné nálože a jaký je skutečný efektivní dolet rakety Hwasong-14. Rusko ji odmítá označit za mezikontinentální, Číně k tomu chybí informace. [celá zpráva]

Analýza zveřejněná v pátek byla provedena na základě 19 komerčně dostupných satelitních snímků, vybráno bylo deset pořízených v cca měsíčních intervalech.

Reklama

Výběr článků

Načítám