Hlavní obsah

Do Hongkongu připlula čínská letadlová loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Do Hongkongu, který si připomíná 20 let od návratu pod čínskou správu, v pátek připlula letadlová loď Liao-ning. Stalo se tak týden poté, co Honkgong navštívil čínský prezident Si Ťin-pching.

Foto: ČTK/AP

Čínská letadlová loď Liao-ning v Hongkongu

Článek

Někteří místní obyvatelé považují vyslání lodi za demonstraci síly, jiní se nadšeně řadili do front na prohlídku plavidla, která byla zdarma, uvedla stanice BBC.

Letadlovou loď doprovázejí tři další vojenské lodi a v Hongkongu budou kotvit pět dnů.

Tři sta metrů dlouhá loď Liao-ning je první čínskou letadlovou lodí. Původně to byla sovětská loď třídy Kuzněcov, postavená koncem 80. let minulého století, kterou Čína koupila od Ukrajiny. [celá zpráva]

Letos v dubnu pak Čína spustila na vodu svoji druhou letadlovou loď, tentokrát už vlastní výroby, která by měla být zařazena do ostrého provozu do tří let.

Dvacet let znovu čínský

Vplutí letadlové lodi Liao-ning do vod u Hongkongu následuje po návštěvě čínského prezidenta u příležitosti 20 let od návratu tohoto důležitého obchodního střediska zpět pod čínskou správu. [celá zpráva]

Si slíbil, že zachová systém, který na Hongkongu panuje. Čínské úřady však zpřísňují kontrolu. Peking se už před lety pokoušel změnit volební systém a omezit pluralitu stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám