Hlavní obsah

Čínský prezident vyrazil do Hongkongu, který je 20 let zpět pod správou Pekingu

– Hongkong

Do Hongkongu ve čtvrtek přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching kvůli nadcházejícímu dvacátému výročí navrácení této důležité obchodní oblasti do správy Pekingu z rukou Velké Británie. Očekává se, že výročí spadající na víkend budou doprovázet nejen oslavy, ale i protesty.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Čínský prezidentský pár po přistání v Hongkongu.

Článek

Jedná se o první Siovu návštěvu od jeho nástupu k moci před pěti lety a jeho přílet podle stanice BBC doprovázelo zatčení několika aktivistů kritických vůči Pekingu.

Čínského prezidenta s chotí na letišti přivítala pochodová hudba a sbor dětí s čínskými vlaječkami. Návštěva prezidentského páru je třídenní.

Si ještě na letištní ploše prohlásil, že Hongkong „byl povždy v jeho srdci“, ústřední vláda v Pekingu „Hongkong vždy silně podporovala a vždy bude jeho ekonomický rozvoj a zlepšování životní úrovně jeho lidu podporovat“. Dodal také, že Peking stojí o to, aby současný model „dvou systémů v jedné zemi“ zaručoval stabilitu.

Foto: Bobby Yip , Reuters

Prezident Si Ťin-pching při projevu na hongkongském letišti

Město se vrátilo pod správu Číny v roce 1997, když vypršel pronájem, který Britům na 99 let zaručovala smlouva uzavřená po opiových válkách.

Čína při převzetí ekonomicky důležité oblasti na pobřeží Jihočínského moře slíbila, že právní systém Hongkongu zůstane zachován i s volnou soutěží politických stran a se svobodami vyjadřování a shromažďování. Peking se pokoušel volební systém změnit, ale jeho snaha v hongkongském parlamentu před dvěma lety narazila. [celá zpráva]

Foto: archiv, Novinky

Hongkong

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám