Hlavní obsah

Pří pádu vrtulníku na Jávě zahynulo osm osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Při nedělní havárii záchranářského vrtulníku na indonéském ostrově Jáva zahynulo všech osm lidí na jeho palubě. Podle agentury AP to v pondělí potvrdily tamní úřady. Posádka složená ze čtyř příslušníků námořnictva a čtyř záchranářů měla pomáhat s evakuací lidí ohrožených erupcí vulkánu.

Foto: Dwiana Jati Setiaji, ČTK/AP

Kouř z indonéského kráteru Sileri, kde došlo k erupci.

Článek

Vrtulník se zřítil zhruba tři minuty před přistáním na náhorní plošině Dieng, která je oblíbenou turistickou oblastí. Stroj údajně zavadil o útes hory Butak.

Těla obětí byla převezena do nemocnice v Semarangu. Stroj indonéské výroby typu Dauphin AS365 byl podle šéfa záchranářů Ivana Tita způsobilý k letu.

Nehoda se stala poblíž vesnice Candiroto v centrální části Jávy, kde v neděli náhle vybuchlý kráter Sileri dštil lávu a popel až do výšky 50 metrů. Erupce nastala ve chvíli, kdy kolem kráteru bylo 17 návštěvníků, z nichž deset utrpělo zranění a bylo ošetřeno v nemocnici.

Sileri je nejaktivnější a nejnebezpečnější z deseti kráterů na náhorní plošině Dieng. Naposledy vybuchl v roce 2009, kdy chrlil popel až do výšky 200 metrů. Po této erupci vznikly tři další krátery.

Plošina Dieng je oblíbenou turistickou destinací kvůli příjemnému klimatu a hinduistickým chrámům z 9. století. Leží ve výšce asi 2000 metrů nad mořem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám