Hlavní obsah

USA uvalily sankce na další čínské občany a firmy obchodující s KLDR

Washington

Americké ministerstvo financí zařadilo ve čtvrtek na sankční seznam dva Číňany a čínskou firmu za pomáhání severokorejskému režimu s jeho jaderným a raketovým programem. Také obvinilo čínskou banku Dandong, že pomáhala KLDR propírat peníze.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký ministr financí Steve Mnuchin oznamuje zařazení dalších Číňanů na sankční list kvůli obchodům s KLDR

Článek

Ministr financí Steve Mnuchin řekl, že opatření mají KLDR odříznout od prostředků na rozvoj svých zbrojních programů: „Sledovali jsme tok peněz a odřízli jsme je.“

Ministerstvo uvedlo, že se na sankčním seznamu ocitli Sun Wej, Li Chung´ž a rejdařská společnost Dalian Global Unity Shipping Co. Ltd, která přepravuje mezi Čínou a KLDR  uhlí a ocelářské výrobky. Podle Washingtonu, který se odvolává na tým expertů OSN, ale tato firma porušila embargo vůči KLDR na dovoz luxusního zboží. Zástupce firmy nechtěl krok USA komentovat.

Do čínské banky to měli jen přes řeku

Prát peníze měla banka Dandong sídlící ve městě Tan-tung nacházející se na čínském břehu řeky Ja-lu proti severokorejskému městu Sinidžu. Podle amerického ministerstva sloužila KLDR jako přístupová brána k americkému finančnímu systému. Podle úřadů 17 procent transakcí banky s americkým účty mělo vazby na KLDR. Hlavním akcionářem této malé banky s asi pětinovým podílem je podle listu The Financial Times město Tan-tung.

Bývalý vysoký představitel ministerstva z kanceláře pro financování terorismu a finanční zločiny Anthony Ruggiero řekl agentuře Reuters, že akce proti bance Dandong jsou prvním případem trestu pro čínské finanční ústavy obviněné z pomoci KLDR. Zpráva o tom podle něj povede k tomu, že všechny západní firmy ukončí transakce s bankou Dandong a západní banky s dobrou reputací se budou o finanční instituce v Číně více zajímat.

V Tan-tungu působí dvě severokorejské banky: Daedong a její dceřinná DCB a banka Daesong. Šedesátiprocentní majoritu v bance Daedong podle dokumentů z července 2011 drží čínští akcionáři a DCB má přístup na mezinárodní finanční trh přes síť offshorových účtů a kanceláří zástupců v Číně. [celá zpráva]

Pobouření Číňané

Mnuchin dodal, že americké úřady sledují i jiné firmy, u nichž je možné, že by pomáhaly Severní Koreji obcházet sankce, a že i ony by se mohly ocitnout na americkém sankčním seznamu. Američtí experti zabývající se korejskou otázkou uvedli, že čínské firmy dlouhodobě hrají klíčovou roli při financování KLDR. Mnuchin však zdůraznil, že čtvrteční rozhodnutí nejsou zacíleny na Peking: „To nebylo namířeno proti Číně. Pokračujeme ve spolupráci s nimi.“

„Vyzýváme americkou stranu, aby ukončila své chybné kroky v této otázce, aby zabránila jakémukoli dopadu na ostatní oblasti spolupráce,” prohlásil v pátek  na pravidelném tiskovém brífinku mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Zdůraznil, že Čína se vždy stavěla proti uvalování sankcí mimo rámec OSN.

Čínský velvyslanec v USA Cchuej Tchien-kchaj ve vyjádření pro agenturu Nová Čína dal najevo nesouhlas s tím, že Spojené státy používají americké zákony jako prodlouženou paži na čínské společnosti a jednotlivce: „Jestliže čínská firma anebo jedinec jednali v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, pak se to bude vyšetřovat a zacházet s tím podle čínských zákonů.“

Už loni v září byla na seznam firem zařazena čínská strojírenská společnost  Dandong Hongxiang Industrial Development Co.

Ve čtvrtek se objevily spekulace, že americký prezident Donald Trump zvažuje uvalení sankcí na Čínu kvůli tomu, že nezasáhla rázně proti Severní Koreji a kvůli problémům ve vzájemných obchodních vztazích.

Jeden z představitelů Bílého domu řekl, že Čína je daleko od toho, aby mohla dostat Severní Koreu pod tlak.

Anketa

Měla by podle vás Čína víc tlačit na režim KLDR, aby ukončil své jaderné a raketové testy?
Ano
77,7 %
Ne
22,3 %
Celkem hlasovalo 1331 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám