Hlavní obsah

Čína spustila na vodu nový torpédoborec vlastní výroby

– Peking

Čína ve středu spustila na vodu nový torpédoborec vlastní výroby. Jak uvedly státní list Global Times a agentura Nová Čína, jedná se o první plavidlo nové třídy s výtlakem 10 000 tun, vybavené nejmodernějšími protivzdušnými, protiraketovými, protilodními a protiponorkovými zbraněmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína spustila na vodu svůj nejnovější torpédoborecVideo: Reuters

 
Článek

Torpédoborec typu 055, podstatně širšího nástupce válečné lodi typu 052D, spustili na vodu v šanghajských docích. Nová loď nyní projde rozsáhlým testováním, než bude zařazena do služby.

Podle agentury AP se předpokládá, že Číňané chtějí mít čtyři takové torpédoborce.

Peking tvrdí, že potřebuje dostatečně velké loďstvo na ochranu svého pobřeží dlouhého 14 500 kilometrů a důležitých mořských tras, a jeho flotila se ambiciózně rozšiřuje. Agentury to uvádějí do souvislosti se zájmy v Jihočínském moři, jehož oblasti si nárokují všechny země v sousedství, ale také s rivalitou s námořními mocnostmi v čele se Spojenými státy, Japonskem a Indií.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Nový čínský torpédoborec typu 055 při slavnostním spuštění na vodu v Šanghgaji

Washingtonské Středisko pro námořní analýzy odhaduje, že Čína chce mít do roku 2020 celkem 265 až 273 vojenských plavidel. Pro srovnání, americké námořnictvo jich v současnosti má 275, která jsou schopná nasazení.

Nový torpédoborec je v Číně považován za další milník po dubnovém spuštění první letadlové lodi čínské výroby.

Armádní rozpočty rostou

Čína stejně jako v posledních dvou desetiletích pro tento rok navýšila rozpočet na armádu. Druhým rokem však bylo navýšení pod deseti procenty, konkrétně letos je zhruba sedmiprocentní.

Přesto je čínský armádní rozpočet výrazně nižší než americký. Čína letos plánuje vydat zhruba 1,3 procenta odhadovaného HDP, zatímco USA zhruba tři procenta. Americký prezident Donald Trump současně navrhl desetiprocentní zvýšení rozpočtu pro Pentagon, upozornila AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám