Hlavní obsah

KLDR přirovnala Trumpa k Hitlerovi

– Pchjongjang

Severní Korea v úterý přirovnala amerického prezidenta Donalda Trumpa k nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Upozornila na agentura AFP.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald J. Trump

Článek

Severokorejská oficiální tisková agentura KCNA ve svém úvodníku označila Trumpovo krédo “America First“, tedy “Amerika na prvním místě“, za formu „nacismu 21. století“. „Princip 'Amerika na prvním místě' si klade za cíl ovládnout svět vojenskými prostředky, podobně jako si dobytí celého světa představoval Hitler,“ napsala agentura KCNA.

Trump „jde ve stopách Hitlerovy diktátorské politiky", svět hodlá rozdělit do dvou kategorií, „přítel a nepřítel“, a chce tak ospravedlnit vymýcení těch, co spadají do té druhé kategorie, napsala KCNA.

Severní Korea využívá při kritice svých nepřátel velmi často květnatý jazyk, ale po přirovnání s německým diktátorem sahá zřídka. Minulý týden KLDR označila Trumpa za „psychopata“.

Mun míří do Bílého domu

Nový výpad vůči Trumpovi učinila Severní Korea v týdnu, kdy se ve Washingtonu poprvé s šéfem Bílého domu setká nově zvolený jihokorejský prezident Mun Če-in. Jejich jednání se zřejmě soustředí na napětí vyvolané jadernými a raketovými testy KLDR.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám