Hlavní obsah

Česká hospoda v Hanoji pohostila českou delegaci, Zeman nepřijel

Hanoj

Tradiční česká hospoda, kterou Vietnamec studující kdysi v Československu založil před dvěma desítkami let v centru Hanoje, pohostila v úterý delegaci hlavy českého státu. Pozván byl i prezident Miloš Zeman, kvůli náročnému programu dnes přislíbenou účast zrušil a zastoupil ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Foto: Kham, Reuters

Prezident Miloš Zeman na podnikatelském fóru v Hanoji

Článek

Na pivo plzeňského typu podle majitele Ngo Hong Chuyena každý den přichází několik stovek Vietnamců.

„Vaříme typické plzeňské pivo. Všechny suroviny jako slad, kvasnice a chmel dovážíme přímo z Česka. Jen voda je naše. Všechna ta zařízení jsme koupili z Česka,” řekl majitel hospody českým novinářům. Na začátku prý i první rok platil českého sládka, který vietnamské kolegy učil vařit české pivo.

Setkání s českými krajany a s Vietnamci, kteří studovali či pracovali v České republice nebo v Československu, si na úterní večer v hanojské restauraci naplánoval i prezident Zeman. „Čeští” Vietnamci mu chtěli zazpívat českou hymnu a lidové písně.

Zeman se z návštěvy omluvil

Prezident se nakonec omluvil a neúčast zdůvodnil náročným programem. Podle velvyslance Vítězslava Grepla prezident Zeman má za sebou dlouhou cestu do Vietnamu a náročný program ho čeká i ve středu, kdy se setká například s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem.

Cesta prezidentské delegace do Vietnamu trvala s mezipřistáním v Dillí asi 13 hodin. Zeman v úterý vystoupil několik hodin po přistání na podnikatelském fóru, kde na něm byla znát únava.

Jeho kondice je v posledních týdnech pod drobnohledem. Unaveně působil například minulý měsíc při návštěvě Číny. Pražský hrad poukazuje na náročný program zahraničních i domácích cest, které Zeman v poslední době absolvoval. Omezena byla i současná cesta, kdy prezident nedoprovodí podnikatele na obchodní seminář do Ho Či Minova Města, kde na jihu země panují náročné klimatické podmínky.

České pivo je nejlepší, vědí prý Vietnamci

Chuyen má v současné době již celkem pět českých hospod. Dvě v Hanoji, dvě v Ho Či Minově Městě a jednu v přímořském městě. První vznikla před více než 25 lety v Ho Či Minově Městě, někdejším Saigonu. Vietnamci toho tehdy podle Chuyena příliš o Česku, respektive Československu, nevěděli. „Nyní už vědí, že české pivo je nejlepší na světě,” podotkl.

Chuyen, který je nyní zároveň honorárním konzulem ČR v Ho Či Minově Městě, se v jihomoravských Divákách vyučil elektromontérem a dodnes mluví plynně česky. „Mám rád pivo a stoprocentně vím, že české pivo, speciálně plzeňské pivo, je nejlepší,” zdůvodnil rozhodnutí založit českou hospodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Zemanovi byla v Číně znát únava

Při návštěvě Číny, kterou ve středu v Šanghaji završí prezident Miloš Zeman, byla na české hlavě státu několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při...

Výběr článků

Načítám