Hlavní obsah

Severní Korea buduje ve Žlutém moři tajemné umělé ostrovy a na nich mohutné stavby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea buduje ve Žlutém moři umělé ostrovy, ukázaly satelitní záběry. Jejich účel není znám, ale nejspíše bude vojenský, uvedl list Los Angeles Times názor jednoho z expertů. Americká tajná služba CIA i proto ve středu oznámila, že vytvořila Středisko korejské mise (KMC), kam soustředila všechny vlastní odborníky na KLDR. Má čelit rostoucím hrozbám ze strany Pchjongjangu.

Foto: repro The Diplomat

Článek

Analýza satelitních záběrů ukázala, že Severní Korea buduje nejméně pět let umělé ostrovy u Sohae, které leží asi 100 km severozápadně od Pchjongjangu. V Sohae se nachází kosmodrom a raketová střelnice.

Záběry z roku 2012 zachycovaly jen malé skalnaté ostrůvky pokryté stromy. Na záběrech z prosince 2016 jsou však u nich vidět mohutné vlnolamy a na samotných ostrovech se pak nacházejí široké cesty s velmi pozvolnými zatáčkami a širokými smyčkami před vybetonovanými čtvercovými plochami, na nichž je jedna část světlejší, zřejmě z žáruvzdorného betonu.

Účel není znám, ale list uvedl, že mohou sloužit k odpalování balistických raket, protilodních a protiletadlových střel, ale i pro zemědělství. Ryan Barenklau ze zpravodajské organizace Strategic Sentinel uvedl pro server The Diplomat, že nejpravděpodobnější je vojenské využití. „Mají tam pozorovací sektory pro lidi, jako je Kim Čong-un, z nichž lze sledovat odpálení střely. Pokaždé, když zaznamenáme budovy pro VIP, naznačuje nám to, že to má s největší pravděpodobností vojenský účel,“ dodal na podporu svého názoru.

CIA soustřeďuje síly proti KLDR

„Severní Korea se obtížně analyzuje, protože většina informací musí být získána ze satelitních záběrů, z toho mála, co je oficiálně zveřejněno, a od uprchlíků,“ sdělil International Business Times Damen Cook ze stejné organizace. „Je docela dobře možné, že jsou tyto ostrovy součástí rekultivačních projektů pro zemědělství nebo mají jiné civilní důvody a nemají a nebudou mít nic co do činění s armádou.“

Americká tajná služba CIA kvůli severokorejským hrozbám založila středisko KMC.

„Vytvoření Střediska korejské mise nám umožní cílevědoměji integrovat a efektivně řídit snahy CIA v boji proti vážným hrozbám, kterým jsou Spojené státy a jejich spojenci vystaveni ze strany Severní Koreje,” řekl šéf CIA Mike Pompeo v prohlášení. Dodal, že řízením KMC byl pověřen veterán operací tajné služby. KMC má úzce spolupracovat i s experty z dalších tajných služeb. Půjde o první jednotku v rámci amerických tajných služeb, která se bude věnovat pouze jedné zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám