Hlavní obsah

Kim s jadernými testy nikdy nepřestane, varoval vysoký představitel KLDR

– Washington

Severní Korea s jadernými testy nikdy nepřestane. Alespoň ne do té doby, dokud se budou Spojené státy z hlediska Pchjongjangu vůči KLDR chovat agresivně. V rozhovoru pro stanici CNN to řekl vysoký představitel režimu Kim Čong-una, který byl zmocněn hovořit za Severní Koreu.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho vojáci

Článek

„Jaderné testy jsou důležitou součástí naší pokračující snahy posílit náš arzenál. Dokud bude Amerika pokračovat v nepřátelských činech, nikdy neskončíme s našimi jadernými testy a zkouškami,“ řekl americké televizi severokorejský vládní činitel Sok Chol Won.

Oficiálně je ředitelem Severokorejského institutu pro lidská práva a šéfem Akademie sociálních věd. Co má na starosti ve skutečnosti, není známo. Pro účely rozhovoru se CNN bylo nicméně důležité to, že byl zplnomocněn hovořit za vládu Kim Čong-una.

Korejská krize

Pchjongjang se k současné hluboké krizi na Korejském poloostrově vyjádřil v době, kdy v oblasti operuje americká letadlová loď USS Carl Vinson s doprovodem a od úterý také nukleární ponorka USS Michigan. Ta je vyzbrojena desítkami střel Tomahawk, což jsou rakety, kterými Američané nedávno udeřili na syrskou leteckou základnu. [celá zpráva]

Spojené státy navíc v Jižní Koreji kvapně rozmisťují protiraketový systém THAAD. Podle pacifického velení americké armády by měl být v provozu v řádu dní. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká letadlová loď Carl VinsonVideo: Reuters

Severní Korea, která zkouškami balistických střel opakovaně porušila rezoluci Rady bezpečnosti Spojených národů, ale dává najevo, že ustoupit nehodlá. Uskutečnila dělostřelecké cvičení a ze satelitních snímků je patrné, že se zřejmě chystá na další jaderný test.

„Toto (dělostřelecké) cvičení je přímou odpovědí na akty agrese ze strany Spojených států,“ řekl Sok Chol Won CNN.

Soul na dostřel

Balistické střely, které by mohly být brzy schopné nést jaderné hlavice, přitom znepokojují Spojené státy a jejich spojence. Jižní Korea je navíc přímo ohrožena dělostřelectvem, které je rozmístěno podél hranice. Spojené státy se ve čtvrtek nechaly slyšet, že jsou stále ochotny jednat, připravují však další sankce. A neopomněly dodat, že je na stole vojenské řešení. [celá zpráva]

Všichni američtí senátoři byli ve středu pozváni na neobvyklý brífink do Bílého domu. Někteří si však stěžovali, že se na něm nic nedozvěděli. „Nedozvěděli jsme se nic, co byste si nepřečetli v novinách,“ konstatoval například demokratický senátor Jeff Merkley.

Pokud jde o porušování lidských práv v Severní Koreji a její lágry, jedná se podle Sok Chol Wona o čistou smyšlenku Spojených států a OSN. Američané podle něj platí emigrantům, aby si vymýšleli.

Reklama

Související články

Čínští vojáci míří k hranicím KLDR

Čína a Rusko přesouvají k hranicím Severní Koreje armádní techniku. Obě země tak reagují na vzrůstající napětí na Korejském poloostrově. Spekuluje se, že by...

Výběr článků

Načítám