Hlavní obsah

Spojené státy jsou s KLDR stále ochotny jednat, připravují ale další sankce

– Washington

Americká vláda se pokusí prostřednictvím zpřísněných sankcí dotlačit totalitní Severní Koreu k ukončení jaderného a raketového programu. Washington je zároveň stále otevřený jednání. Vyplývá to ze čtvrtečního společného prohlášení ministra zahraničí Rexe Tillersona, ministra obrany Jima Mattise a šéfa zpravodajských služeb Dana Coatese.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Spojené státy usilují o stabilitu a mírovou denuklearizaci Korejského poloostrova. Zůstáváme otevřeni jednáním za tímto účelem. Zůstáváme však (i) připraveni bránit nás a naše spojence," stojí v prohlášení podle agentury Reuters.

Vyjádření předcházela neobvyklá konzultace, kdy americká vláda do Bílého domu pozvala všech sto členů Senátu amerického Kongresu. Demokratický senátor Christopher Coons po schůzce řekl, že diskutovány byly i vojenské možnosti řešení. Podobné setkání prý Bílý dům připravuje i pro členy Sněmovny reprezentantů.

Spojené státy dávají najevo rostoucí znepokojení z raketových a jaderných testů severokorejského režimu. Prezident Donald Trump v pondělí v projevu ke členům Rady bezpečnosti OSN řekl, že nynější stav věcí je nepřijatelný a rada musí být připravena zavést vůči KLDR nové sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám