Hlavní obsah

Plavidla Číny a Ruska sledují lodě USA plující ke KLDR, tvrdí Japonci

Tokio

Americkou letadlovou loď Carl Vinson, která s doprovodem míří ke Korejskému poloostrovu, sledují čínská a ruská výzvědná plavidla. Napsal to v pondělí japonský list Jomiuri šimbun s odvoláním na informace z vícerých zdrojů kolem japonské vlády.

Foto: Reuters

USS Carl Vinson

Článek

Letadlovou loď Carl Vinson doprovázejí dva torpédoborci, křižník vybavený balistickými střelami a další bojová plavidla. Jejich vyslání je považováno za signál prezidenta Donalda Trumpa severokorejskému režimu, že Spojené státy hodlají zabránit jadernému vyzbrojení KLDR všemi prostředky, včetně vojenských.

„Čína a Rusko poslaly výzvědná plavidla svých námořních sil, aby sledovala americkou jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson, která míří do vod blízko Korejského poloostrova. Zdá se, že obě země chtějí zkoumat kroky Spojených států, které daly najevo, že nevylučují vojenský zásah proti Severní Koreji,“ napsal japonský deník ve své anglické verzi.

Podle citovaných zdrojů japonská armáda zintenzivnila své výstražné a výzvědné aktivity ve vodách a ve vzdušném prostoru regionu.

Rusko a Čína chtějí klid

Peking a Moskva, které podle listu dávají přednost stabilitě na Korejském poloostrově, daly najevo znepokojení nad tvrdým postojem Washingtonu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že problém by měl být vyřešen politickým a diplomatickým úsilím. A jeho čínský kolega Wang I varoval, že stoupající napětí kolem KLDR „nelze vyřešit vojenskou silou”,

Zdá se, že vyslání ruských a čínských výzvědných lodí má být částečně i výstražným signálem adresovaným Spojeným státům, poznamenal k informacím z vládních zdrojů Jomiuri šimbun.

Americká televizní stanice NBC minulý týden s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb uvedla, že USA jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR.

Prý tak učiní, pokud získají důkazy o přípravách Pchjongjangu podniknout další, v pořadí již šestý jaderný výbuch. Pentagon zprávu odmítl komentovat a vládní činitelé ji podle agentury Reuters označili za „v nejlepším případě spekulace”.

Reklama

Výběr článků

Načítám