Hlavní obsah

Somálští piráti unesli indickou loď

Piráti u somálského pobřeží unesli indickou loď, uvedl v pondělí pro agenturu Reuters Abdirizak Muhammad Dirir, bývalý vládní představitel pro boj s pirátstvím v poloautonomním somálském Puntlandu. Plavidlo s jedenáctičlennou posádkou a piráty má podle něj namířeno do pirátského přístavu Eyl v Puntlandu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že somálští piráti unesli indickou nákladní loď a míří k somálským břehům,“ řekl Dirir. O únosu mu řekl Graeme Gibbon-Brooks z britské mezinárodní společnosti Dryad Maritime Security, zaměřené na bezpečnost na mořích. Tu informoval zdroj, že loď byla unesena v sobotu.

Podle indického webu Financial Express plul tanker Al Kaushar s indickou posádkou z Dubaje do jemenského přístavu Mukalla. Dirir uvedl, že loď mířila do somálského Bosasa. Posádka je z Bombaje.

Somálští piráti se minulý měsíc zmocnili ropného tankeru Aris 13, který ale vydali bez výkupného, protože si ho najal somálský obchodník. Byl to první únos komerční lodi od roku 2012.

Pak unesli malou rybářskou loď, která může posloužit jako plovoucí základna pro jejich rychlé čluny, aby mohly působit dále od pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám