Hlavní obsah

Jihokorejskou exprezidentku vzali do vazby

– Soul

Jihokorejské úřady zadržely v pátek místního času (čtvrtek večer SELČ) sesazenou prezidentku Pak Kun-hje, která je podezřelá z korupce a zneužití moci. Uvedla to agentura Jonhap. Na exprezidentku byla uvalena vazba. Nebude-li obviněna, může v ní zůstat až dvacet dní.

Foto: Song Kyong-Seok, ČTK/AP

Pak Kun-hje odchází od slyšení u soudu

Článek

Soulský soud vydal na političku po devítihodinovém slyšení zatykač kvůli obviněním z korupce, zneužití moci, nátlaku a úniku vládních tajemství. Když prezidentka opouštěla v 19.30 soud, neodpověděla na žádnou otázku novinářů.

Prokuratura požádala o vydání zatykače v pondělí kvůli závažnosti obvinění a hrozbě zničení případných důkazů.

Sesazena v březnu

Pak Kun-hje byla sesazena 10. března. Proces impeachmentu začal na konci loňského roku.

Vyšetřovatelé podezírají Pak, že se svou dlouholetou přítelkyní a důvěrnicí Čche Son-sil nutila desítky velkých firem, aby věnovaly celkem 77,4 miliardy wonů (1,7 miliardy korun) dvěma nadacím Mir a K-sport, které vedla Čche.

Jednou z firem, která peníze dávala, byla společnost Samsung. Její šéf I Če-jong byl zadržen a obviněn a už je souzen.

Samsung Group slíbila nadacím spojeným s přítelkyní prezidentky celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C a Cheil Industries, které odmítali minoritní akcionáři. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. Samsung zaplatil nadacím 20,4 miliardy wonů.

Dalšími společnostmi, které daly nadacím peníze, jsou SK Group, Lotte, Hyundai Motor Company a Hanwha Group.

Vinu odmítla

Prezidentka při čtvrtečních výsleších vinu odmítla. Pokud by byla shledána vinou, mohla by ve vězení strávit deset let i více. Bývalou hlavu státu už nechrání imunita, takže může být trestně stíhána.

Kromě toho se opět vrátilo do hry i podezření, že se prezidentka podílela na vytvoření černé listiny, na níž bylo více než 9000 umělců nepohodlných vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám